Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 12. 2013. 08:11 >> 08:59
9

IZMJENE ZAKONA

Uzimaće organe i bez saglasnosti

Ukoliko Skupština Crne Gore usvoji sadašnju verziju izmijenjenog Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, koji se trenutno nalazi u formi nacrta, svi građani u slučaju smrti u crnogorskim bolnicama biće potencijalni davaoci organa.

Kako pišu Dnevne novine ovo pravilo važiće samo ukoliko se nijesu za života izričito izjasnili kod svog izabranog doktora da su protiv toga.

Aktuelnim propisom, davaoci organa u slučaju smrti mogli su biti samo građani koji su zavještali organe, odnosno dali pisanu izjavu izabranom doktoru u lokalnom Domu zdravlja da žele da doniraju djelove tijela. Osim toga, propisano je da i u tom slučaju treba saglasnost porodice.

Nacrt zakona o uzimanju i presađivanju organa u svrhu liječenja dodatno se usklađuje evropskim standardima u ovoj oblasti, u cilju uspostavljanja visokih standarda kvaliteta i bezbjednosti u ovom segmentu zdravstvene djelatnosti.

Značajna novina koja se uvodi je pretpostavljena saglasnost za donaciju organa od osoba sa dokazanom moždanom smrću, prema važećim medicinskim kriterijumima i standardima. To znači da, ukoliko se osoba izričito ne izjasni da ne želi da daruje svoje organe nakon završetka svog života, smatraće se da je pristala da se njeni organi nakon smrti iskoriste kako bi se nekom produžio život. O uzimanju organa od lica koja se nijesu izričito izjasnila može da odluči njihova porodica ili rodbina ", odgovoreno je Dnevim novinama iz Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu Miodrag Radunović.

U propisu se precizira da je uzimanje organa od umrlog dozvoljeno ako davalac kao punoljetan, poslovno sposoban i sposoban za rasuđivanje nije dao pisanu izjavu kod izabranog doktora na primarnom nivou zdravstvene zaštite kojom se izričito protivi ovom postupku.

U nacrtu, koji je trenutno na javnoj raspravi, ostalo je rješenje kojim se precizira da je uzimanje organa od umrlog davaoca dozvoljeno i ako je to lice kao punoljetno, poslovno sposobno i sposobno za rasuđivanje dalo pisanu dobrovoljnu saglasnost za ovaj postupak kod izabranog doktora.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније