Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

04. 01. 2022. 14:27 >> 15:55
19

BOKEŠKI FORUM PROTIV MURALA

CEDIS neće uklanjati mural posvećen Amfilohiju

Mural posvećen bivšem mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohiju oslikan je centru Tivta. Iz Bokeškog Foruma, koji je dio lokalne vlasti u Tivtu, su kazali da će uraditi sve da se mural ukloni. Sa druge strane, u CEDIS-u, na čijoj zgradi je mural oslikan, poručuju da za njih mural nije sporan.

"Uvijek smo se zalagali za multietnički Tivat, građansku i sekularnu državu u kojem ničija prava i osjećaji neće biti ugroženi. Pokazali smo to i poslije 30. avgusta i lokalnih izbora, kada smo se vodili isključivo interesima svih građana Tivta i pružili ruku saradnje", kazali su iz Bokeškog Foruma.

Uz dužno poštovanje prema svima, kako su istakli, smatraju da je duhovnicima mjesto u vjerskim objektima.

Oni su naveli da takvi slučajevi dovode do još većih podjela među ljudima, a da nikakve podjele im nisu potrebne.

"Bokeški Forum, kao još uvijek dio lokalne vlasti u Tivtu uradiće sve da se sporni mural ukloni u skladu sa zakonom. O svim daljim koracima javnost ćemo blagovremeno upoznati, vodeći se isključivo principima građanske tolerancije za koju smo se oduvijek zalagali", navodi se u saopštenju.

Mural je oslikan na zgradi CEDIS-a.

Izvršni direktor CEDIS Vladimir Čađenović kazao je da, što se njega tiče, na muralu nema ništa sporno.

"Nije uvredljivog sadržaja,već je oslikan jedan od najvećih duhovnika 20. i početkom 21. vijeka, poštovanog u cijeloj pravoslavnoj vaseljeni. Vidi se da je to rad nekog umjetnika, vjerovatno iz Tivta", kazao je Čađenović za Radio Crne Gore.

Rekao je da neće dati nalog da se ukloni mural.

"Što se tiče ovog izvršnog direktora, on nikada neće dati nalog da se sa objekta CEDIS-a ukloni lik čovjeka koji je zadužio, ne samo Crnu Goru, i po kome se Crna Gora prepoznavala i prepoznavaće se dugo vremena", poručio je Čađenović.

Prilog Ljiljane Bojović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније