Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

05. 01. 2022. 17:26   >>  17:26 1

SRZENTIĆ

Fokus Ministarstva na otvorenoj i efikasnoj javnoj upravi

Fokus Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i u ovoj godini usmjeren je na čvrst digitalni ekosistem, otvorenu i efikasnu javnu upravu, osnažene, profesionalne službenike i uređenje medijske scene, kazala je resorna ministarka Tamara Srzentić.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija objavilo je Impact Report 2021, izvještaj koji rezimira najvažnije rezultate, projekte i realizovane aktivnosti na kojima je tim Ministarstva radio zajedno sa brojnim partnerima u prošloj godini.

“Ovaj dokument prikazuje, oblikuje i rezimira najvažnije projekte na kojima je tim Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija radio u godini za nama, a čije benefite će građani i privreda osjećati u narednom periodu”, kazala je Srzentić.

Iz Ministarstva je saopšteno da javna uprava, digitalno društvo, mediji i NVO, predstavljaju najvažnije stubove ovog Ministarstva, pa su njihovi rezultati i ostvarenja kroz cjeline prikazani u Izvještaju za prošlu godinu.

Srzentić je navela da je jedini način da se u demokratiji urade velike stvari važne za državu, da se čuju glasovi svih i udruže ruke u kreiranju najboljih rješenja za sve.

Zato, kako je kazala, dijele ovaj dokument koji predstavlja rezultat rada i saradnje Ministarstva sa ostalim resorima, međunarodnim organizacijama, civilnim, medijskim i privatnim sektorom.

Kako je saopšteno, svi građani će imati priliku da u izvještaju, kroz QR kodove koji objašnjavaju pojedinačne projekte, saznaju o digitalnim servisima koji su lansirani u protekloj godini.

“Počev od covidodgovora, gov.me Vladinog portala, eStudent servisa putem kojeg je ove godine 85 odsto brucoša upisalo fakultet, Strategijama digitalne transformacije i sajber bezbjednosti, Programu privlačenja digitalnih nomada, ali i nedavno pokrenutim projektima Montenegro Digital i Digitalnoj akademiji”, kaže se u saopštenju.

Srzentić je, u dijelu reforme javne uprave, kao najznačajnija ostvarenja istakla usvojenu Strategiju reforme javne uprave, ali i nedavno usvojen Predlog izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Koji je, kako je dodala, reformski i koji će brojnim novinama učiniti povećati dostupnost podataka od javnog interesa i promovisati otvorenu javnu upravu koja građanima polaže račune.

“U prošloj godini realizovali smo skoro jedan milion eura podrške nevladinim organizacijama za kofinansiranje projekata Evrospke unije, skoro jedan million EUR izdvojeno je za medije kroz razne modele podrške i uspostavljanje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, ali i započeli rad na izradi Medijske strategije i izmjena seta medijskih zakona”, rekla je Srzentić.

Prema riječima Srzentić, i u ovoj godini fokus Ministarstva je usmjeren na čvrst digitalni ekosistem, otvorenu i efikasnu javnu upravu, osnažene, profesionalne službenike i uređenje medijske scene.

“Otvoreni smo za sve korisne ideje, ali i izazove koje ćemo rješavati u korist građana, a do tada nadamo se da će građanke i građani imati priliku da se upoznaju sa sadržajem Impact report-a za 2021. godinu koji je dostupan na našem sajtu”, dodala je Srzentić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније