Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

06. 01. 2022. 15:00   >>  15:01 3

MEDIA CENTAR

AEM da zabrani emitovanje Happy TV u CG

Media centar poziva Agenciju za elektronske medije (AEM) da u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima zabrani emitovanje sadržaja Happy TV (Srbija) posredstvom kablovskih operatera u Crnoj Gori zbog podsticanja i širenja govora mržnje.

"Happy televizija u kontinuitetu krši Zakon o elektronskim medijima, a AEM toleriše ovakvo ponašanje i ne preduzima zakonom date mjere kako bi se zaustavilo emitovanje sadržaja koji podstiču mržnju", kazao je direktor Media centra Goran Đurović.

On podsjeća da je Media centar i ranije tražio da u skladu sa zakonom AEM obaveže kablovske operatere da onemoguće emitovanje pojedinih sadržaja ove televizije.

"AEM je samo privremeno to uradila kada su sa te televizije napadali predsjednika DPS-a i prethodnu vlast a kasnije je dozvolila da se nesmetano preko televizijskih stanica iz Srbije širi govor mržnje i podstiče diskriminacija po osnovu etničke pripadnosti i vjere, i negira pravo Crnogoraca na svoju naciju, crkvu, jezik....", navodi Đurović.

U poslednjim ispadima na Happy TV, u kojima se podstiče mržnja prema Crnogorcima, stanovnicima Cetinja i poslanici Draginji Vuksanović Stanković, ističe Đurović, ne može biti govora o slobodi izražavanja.

"Slobodu izražavanja koja podrazuimijeva javnu kritiku pojava u društvu i saopštavanje političkih stavova u odnosu na pojedince i rad institucija treba razlikovati od podsticanja mržnje i diskriminacije po raznim osnovima. Institucije (AEM) koje se staraju o javnom informisanju obavezne su da spriječe širenje govora mrženje u medijima bez obzira na to da li su ti mediji registrovani u Crnoj Gori ili se putem kablovskih operatera emituju u Crnoj Gori a sjedište im je u nekoj drugoj državi", navodi se u saopštenju.

Đurović dodaje da Happy TV ima emisije u kojima novinari zajedno sa gostima, koji su po pravilu istomišljenici, izražavaju uvredljiv sadržaj uz zagovaranje ili podsticanje diskriminacije uz izrugivanje, omalovažavanje, obezvređivanje onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci sa ciljem njihove društvene eliminacije a zarad svojih političkih interesa.

"AEM ima neophodne resurse da prati svakodnevno sadržaje koji se emituju preko kablovskih operatera u Crnoj Gori a ima i ljudski potencijal koji može prepoznati i razlikovati zabranjeni govor mržnje i podsticanje diskriminacije od slobode izražavanja i saopštavanja političkih stavova i ocjena društvenih pojava. Zašto AEM ne koristi svoje resurse pitanje je na koje odgovor najbolje znaju oni koji su političkim odlukama izabrali članove Savjeta AEM-a i direktora", kazao je Đurović.

Tvrdi da je AEM i dalje zarobljena institucija koju kontoliše DPS.

"Moguće da je jedan od razloga zašto ova institucija toleriše emitovanje brutalnih sadržaja emitera iz Srbije kojima se podstiče mržnja i diskriminacija i taj što je DPS-u potrebno medijsko nasilje iz Srbije kako bi domaćoj i međunarodnoj javnosti opravdao svoju agresivnu desničarsku politiku i lakše hegemonizovao biračko tijelo, tj. građane koji se na nacionalnoj osnovi osjećaju Crnogorcima", navodio se u saopštenju Media centra.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније