Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

11. 01. 2022. 20:50 >> 20:51
1

LUTOVAC

Novi v.d. VDT-a da bude nezavisan u radu

Novi saziv Tužilačkog savjeta prvi put će zasijedati 24. januara, a jedna od tačaka biće izbor novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca. Za sada nije poznato ko bi to mogao biti. Advokat Branislav Lutovac ističe da je važno da bude izabrana osoba od integriteta, nezavisna u radu. Poručuje i da su pred tužilačkom organizacijom brojne obaveze, zbog čega je važno da se ne odugovlači s izborom.

Prilog: Bojana Baranin, RTCG

Ko će biti novi vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca trebalo bi da bude poznato za 13 dana, kada će biti održana sjednica Tužilačkog savjeta.

Advokat Branislav Lutovac smatra da članovi savjeta imaju dovoljno profesionalnog znanja da izaberu osobu koja će ispuniti očekivanja.

"To mora da bude čovjek od integriteta, samostalan i nezavisan od bilo kojih uticaja, bilo političkih ili neke druge vrste. Krucijalno je da se izabere čovjek moralnih, stručnih i profesionalnih kvaliteta koji će svojim radom i ličnim nastupom dati novi zamah radu tužilačke organizacije", kazao je Lutovac za Dnevnik 2.

On vjeruje da će članovi Tužilačkog savjeta biti saglasni prilikom izbora tužioca. Poručuje da je već izgubljeno dosta vremena, budući da je savjet pola godine bio u blokadi.

"Mislim da mi više nemamo vremena za gubljenje, jer nam poglavlja 23 i 24 vise o vratu. Prema tome, ja sam apsolutno siguran da će Tužilački savjet shvatiti svoju ulogu, svoju obavezu i profesionalnu dužnost da se izabere Vrhovni državni tužilac koji će odmah početi s radom", rekao je Lutovac.

Za sagovornika TVCG je veoma značajno to što su i njegove kolege, advokati, sada članovi Tužilačkog savjeta. Vjeruje da će se time značajno unaprijediti tužilačka organizacija, te da neće biti ponavljanja starih grešaka.

"Da se više ne nastavi praksa koja je, nažalost, bila da pojedini tužioci koji su napravili katastrofalne greške u postupanju i svom radu, umjesto da snose odgovornost za te greške, oni su napredovali", kazao je on.

U Skupštini je krajem godine izabrano pet novih članova Tužilačkog savjeta, a prije toga ozvaničen je izbor još šest.

Iz reda uglednih pravnika izabrani su advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović, a iz nevladinog sektora Stevo Muk.

Savjet bi na sjednici, osim izbora novog, trebalo da konstatuje i prestanak mandata dosadašnjem vršiocu dužnosti VDT-a Draženu Buriću.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније