Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

12. 01. 2022. 11:42 >> 11:43
1

INICIJATIVA CGO

"MUP da izvrši reviziju 'počasnih' državljanstava"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je nedavno Inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) kojom je traženo da se izvrši revizija rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri, donešenih u periodu od 2008. do 2020. godine. Iz te NVO ističu da postoji sumnja da je pri donošenju većeg dijela tih rješenja povrijeđena obavezna zakonska procedura, i to, kako navode, u dijelu koji se odnosi na predlagače.

"Zakon o državljanstvu, koji je na snazi od 2008. godine, propisuje da o prijemu u crnogorsko državljanstvo, gdje postoji državni ili drugi interes Crne Gore, ili tzv. počasnom državljanstvu, odlučuje organ uprave nadležan za unutrašnje poslove, odnosno MUP, a na osnovu prijedloga predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine ili predsjednika Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju koje potpisuje Damir Suljević, saradnik na programima u CGO. 

Prema podacima kojima raspolaže CGO, u periodu od 26.5.2008. do 4.12.2020. godine, pozitivno je odlučeno o prijemu ukupno 390 lica u tzv. počasno crnogorsko državljanstvo. Međutim, kako navode, uvid u ova rješenja ukazuje da su u najmanje 204 slučaja nije ispoštovana obavezna procedura, odnosno da su te odluke donesene na osnovu prijedloga neovlašćenih predlagača, najčešće ministara, a na šta je CGO i ranije ukazivao.

"U odnosu na ukupan broj dostupnih rješenja, za dva se ne može utvrditi ni ko je tačan predlagač, dok za 22 rješenja CGO ne raspolaže informacijom o predlagačima, što otvara sumnju i da je broj nezakonito stečenih državljanstava veći. U ovim slučajevima se radi o značajnoj povredi procedure, koja vodi nezakonitosti i samih državljanstava. Stoga, CGO cijeni kako je MUP u obavezi da, kao nadležan organ, izvrši reviziju svih rješenja koja su do sada donijeta i da na osnovu važećih propisa, Zakona o državljanstvu i Zakona o upravnom postupku, utvrdi da li postoje razlozi za njihovo poništenje, ali i da po sprovedenom postupku obavijesti javnost o ishodu postupka", piše u saopštenju. 

CGO naglašava javni interes da se na ovaj način napravi otklon od nezakonitih praksi prethodnih rukovodstava MUP-a, ali, kako dodaju, "trasira put za ispravljenju neregularnosti čime su određena lica dovedena u povlašćen položaj u odnosu na druga, koja su državljanstvo sticala u redovnoj, složenijoj i značajno trajnijoj proceduri".

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније