Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Darko Bulatović [ TVCG ]

12. 01. 2022. 20:40   >>  20:43

NAKNADE MAJKAMA

S jedne strane se raduju, a sa druge strahuju

Doživotna naknada majkama sa troje ili više djece koja je ukinuta odlukom Ustavnog suda novim zakonom biće vraćena od 1. aprila, a bivše korisnice imaju rok da do 9. marta predaju potrebnu dokumentaciju. I dok se bivše krorisnice s jedne strane raduju, s druge strahuju da bi im opet mogle biti ukinute. No i dalje ima onih koji ovaj ovaj zakon smatraju diskriminatorskim, pa čak i populističkim.

Neko da se informiše, neko već sa pripremljenom dokumentacijom. Ispred centra za socijalni rad u Nikšiću danas red. Nataša Bulatović jedna je od bivših korisnica nakanda na osnovu rođenja troje ili više djece. Došla je kaže da drugi put ostvari doživotnu naknadu koju je 2017. ukinuo Ustavni sud. Brinu je, međitim, glasine u javnosti da će i ovo biti kratkog roka.

"E ja sad ne vjerujem da će ovo opstati, iskreno. Izgubila sam neku nadu u samom startu od juče kako sam čula od jedne advokatice da je moguće da će Ustavni sud oboriti opet ovo stečeno parvo, tako da više ne vjerujem, ali došla sam isto da se prijavim pa neka traje koliko traje, šta da radim", rekla je bivša korsnica naknada za majke Nataša Bulatović.

Oko Zakona o majkama i prilikom donošenja i nakon ukidanja diglo se mnogoo prašine. Da li jedna kategorija disriminisana u odnosu na druge i zasto. Zasto se novim zakonom to ponavalja. Samo su neka od pitanja koje postavlja Nikšićanka Ana milović Jasikovac, mlada preduzetnica i majka četvoro djece.

"Pomoći majkama sa troje I više djece koje su dugoročno nezaposlene naknadom, a nestvaranjem više decenija uslove da te majke imaju uslove da rade, da imaju staž, da zarađuju i da budu majke, po meni je odraz jednog nepravednog društva", kazala je preduzetnica i majka četvoro djece Ana Miklović Jasikovac. 

Miklović Jasikovac smatra da iza svega stoji čisto politička i populistička priča, a ne realno sagledana odluka.

"Ipak je taj Zakon na neki način diskriminatroski i prema drugim ženama i nekim kategorijama koje nisu bile na birou, poljoprivrednice koje su možda i ugroženije čak. Nedosatatk analiza, koje su to ciljne grupe, koje ranjive kategorije, pa pogrešan proračun I sve što se izdešavalo je odraz naše poltičke i društvene nezrelosti", dodala je Miklović Jasikovac.
 
Da je Zakon diskriminatorski smatra i Nataša.

"I ja bih isto bila ogorčena da neko prima, neko ne prima, raspodijelila bih nekako to, da svima bue isto, da svaka majka ima parvo", zaključila je bivša korsnica naknada za majke Nataša Bulatović.

No, paralament je dolučio. Obeštećenje će dobiti majke koje su to pravo jednom stekle, pa zatim izgubile. Primjena novog Zakona počeće 1. aprila, a rok za predaju potrebene dokumentacije ističe 9. marta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније