Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

17. 01. 2022. 17:34   >>  17:36 2

BRATIĆ DODIJELILA NAGRADE

"Oktoihom" ukazujemo poštovanje prosvjetarima

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, danas je u Vili Gorica uručila najveće priznanje u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studenstkog standarda, državnu nagradu Oktoih za 2021. Biljani Mićković, profesorici geografije u JU OŠ „Braća Labudović“, Nikšić i Mirjani Perović, profesorici crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica.

Tim povodom upriličena je prigodna svečanost na kojoj su se, pored Bratić, prisutnima obratili predsjednik žirija, Andrija Radulović, koji je ujedno direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva u MPNKS, i ovogodišnja laureatkinja, Mirjana Perović.

Bratić je istakla da je za sve nas ovo važan dan na koji se podsjećamo velike i slavne prošlosti tradicionalne Crne Gore i naših predaka kojih se trudimo da budemo dostojni, jer su u surovim uslovima bespoštedne borbe za opstanak imali sluha za važnost pisane riječi, koja tu i takvu, crnojevićku i petrovićevsku Crnu Goru stavlja na mapu najrazvijenijih zemalja Evrope i svijeta.

"Znamenita je biblijska maksima: 'U početku bijaše riječ', a Crnogorci se mogu raskošno pohvaliti i kazati da su tu riječ umnožili i već vjekovima govore : 'U početku bijaše knjiga!' A na štampanju te knjige, prve u Južnih Slovena, odnosno na njenom impresivnom i zavidnom obimu od 269 listova ili 538 strana, zavidjeli bi, s punim pravom, mnogi današnji štampari, nekadri i pored svih savremenih digitalnih sredstava, da dostignu kvalitet i trajnost štampane knjige, kakvi su na Cetinju postignuti prije više od pet stoljeća", izjavila je Bratić.

Ona je dodala da upravo zato tradicionalna dodjela najvećeg priznanja iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, uspostavljena 1970. godine, predstavlja podsjetnik na izuzetan doprinos koji prosvjetni radnici daju cjelokupnom društvu.

"Plemenitost i odgvornost profesorskog poziva ogledaju se u cjeloživotnoj misiji, koja ne podrazumijeva samo prenošenje znanja, već oblikovanje i razvoj ličnosti učenika, sa ciljem stvaranja slobodnih građana, a slobodan pojedinac je i kreativan i uspješan i empatičan", istakla je Bratić.

Ona je uvjerena da MPNKS i ove godine, nagradom "Oktoih" ukazuje dužno poštovanje prosvjetnim radnicima, koji su, u prethodnoj godini, punoj izazova, u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, uložili dodatni napor i entuzijazam, kako bi artikulisali viziju budućnosti našeg društva, usmjeravajući nove generacije ka pravim vrijednostima.

„Njihovo pregalaštvo, duboko vjerujemo, podstiče i afirmiše sve zaposlene u obrazovnom sistemu da nastave tim putem i trasiraju stazu razvoja društva, zasnovanu na znanju, stvaralaštvu i kulturi", zaključila je Bratić.

Predsjednik žirija Andrija Radulović izjavio je da se svako društvo, prije svega, razvija znanjem, koje i vlada modernim svijetom, zato je neko prije više od pola stoljeća dobro uradio što je osnovao Državnu nagradu Oktoih, za lučonoše naše prosvjete ,koji daju istinsku vrijednost Crnoj Gori, kao simbol i sjećanje na veliki datum - prvu ćiriličnu knjigu štampanu na Slovenskom jugu.

"Nastavnici su i ljudi koji uz svoj pedagoški zadatak, bude osjećanje ljubavi prema svijetu i prema čovjeku, formirajući ličnosti sa karakterom, a karakter je sudbina čovjeka, kako nas uči Heraklit, čiji zakoni u filozofiji i danas važe", rekao je Radulović, informišući prisutne da je na Javnom konkursu za Državnu nagradu Oktoih za 2021.godinu stigao dvadeset i jedan predlog.

Radulović je obrazložio da se nagrađena Biljana Mićković, profesorica geografije, uz visoke ostvarene rezultate u nastavnom procesu, stručno i naučno usavršavala, magistrirala i doktorirala geografiju na Univerzitetu Crne Gore, i kao nastavnik u osnovnom obazovanju podigla visoko ljestvicu poziva koji je izabrala među svojim kolegama i generacijama učenika, koji su svoja znanja iz geografije potvrdili na mnogim takmičenjima i u daljem školovanju, bilježeći samo uspjehe.

"Mirjana Perović, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU Gimnazija 'Slobodan Škerović' - Podgorica, već tridest pet godina je jedna od vodećih ličnosti ove ugledne obrazovne ustanove, postižući izvanredne rezultate u obrazovnom procesu, ističući se stručnim kvalitetima kao izuzetan pedagog, predavač, istraživač i organizator mnogih aktivnosti i kulturnih događaja. Ona je, između ostalog, pokrenula časopis 'Znak' / godišnjak učenika Gimnazije 'Slobodan Škerović', koji je godinama veoma posvećeno i stručno uređivala, lektorisala i promovisala. Organizovala je veliki broj oglednih, uglednih i javnih časova, gostovanja, bila je mentorka učeničkih projekata posvećenih opusu Danila Kiša, inicijatorka je prvih elektronskih testova i autorka programa i testova za eksternu provjeru znanja“, kazao je Radulović.

Dobitnica ovogodišnje nagrade „ Oktoih“, Mirjana Perović, smatra da svaka nova školska godina i svaki dan u poslu profesora, predstavljaju nove izazove.

"Iz generacije u generaciju, u učionicama smo sa mladima koji će već sjutra rješavati brige i probleme svih nas, od onih sitnih, svakodnevnih, do najvažnijih, životnih, i zato naša profesija nosi posebnu odgovornost: da sa učenicima podijelimo neophodna znanja, osposobimo ih da ih primijene u svim oblastima života, otvorimo im vrata svjetova nauke i ljepote, da im u osvješćivanju ličnosti i građenju sistema vrijednosti budemo makar mali putokaz u životu , dok budu izrastali u čestite ljude. Ako nas se, suočeni sa izazovima koje život postavlja pred sve nas, ponekad sjete, naš radni vijek nije prošao uzalud", zaključila je Perović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније