Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 12. 2013. 12:16 >> 12:25

BILO IH 70

Uklonjeni svi radioaktivni gromobrani

Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) uklonio je sve radioaktivne gromobrane u Crnoj Gori, a prikupljeni su svi izvori radioaktivnog materijala, saopštila je izvršna direktorica te institucije, Nada Medenica.

Direktorica CETI-ja rekla da su uskladišteni gromobrani koji su se nalazili u Crnoj Gori, na svim objektima, uključujući i stambene.

''Projekat je, što se tiče terenskog rada potpuno završen, a završeno je i prikupljanje radioaktivnih izvora koji su se nalazili u skladištima'', kazala je Medenica novinarima, nakon uručenja donacije američke ambasade.

Ona je objasnila da je u toku kategorizacija tih izvora i pisanja izvještaja Evropskoj komisiji.

''Ugovor sa EK o realizaciji projekta potpisan je 31.marta, a još prošle godine Centar je dobio dozvolu za opravljanjem skladištem, a dobijanje dozvole podrazumijeva prethodno ispunjenje svih potrebnih uslova koje zakonska regulative, međunarodna i domaća podrazumijevaju'', ukazala je Medenica.

Koordinator projekta Nikola Svrkota, kazao je da je 70 gromobrana preuzeto i donešeno u skladište.

''Skinuli smo njih 63, koji su bili na objektima i stubovima, a ostalih sedam bili su u spremištima jer su ranije bili uklonjeni'', pojasnio je Svrkota.

Prema riječima Svrkote, postojalo je 14 privremenih spremišta, u kojima su se nalazili različiti izvori zračenja, ''počev od onih iz objekata i gromobrana, pa do nekih indiustrijski, iz Kombinata Aluminijuma , i Željezare i Termoelektrani Pljevlja''.

On je naveo da je ostalo da se još iz tri, četiri spremišta uzme materijal.

Upitan da li je za Crnu Goru tu bio veliki broj takvog materijala, Svrkota je kazao da nije.

''Crna Gora nema veliki broj radioaktivnih izvora zračenja. Ona je bezbjedna, u tom aspektu, jer je mali broj izvora zračenja. Sve države uu okruženju imaju veći broj izvora zračenja od nas, ali je i ovo što smo imali moralo biti zbrinuto'', rekao je on.

Svrkota je podsjetio da je još 2003., za vrijeme zajedničke države sa Srbijom, bio zabranjen izvoz materijala iz Crne Gore u Vinču, od kada je počela izgradnja skladišta.

Inače, Ambasada SAD u Podgorici donirala je danas terensko vozilo Centru za ekotoksikološka ispitivanja, koje će omogućiti efikasnije reagovanje u slučajevima otkrivanja radioaktivnog i opasnog hemijskog materijala na granicama i doprinijeti nuklearnoj bezbjednosti građana Crne Gore.

Terensko vozilo, hjundai ix35, vrijedno 35 hiljada dolara, koristiće ekspertima CETI-ja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, i prvenstveno će omogućiti efikasnije reagovanje u slučajevima otkrivanja radioaktivnog i opasnog hemijskog materijala na granicama.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније