Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

19. 01. 2022. 13:07 >> 13:08
1

SDP BAR

Neprihvatljivo planiranje kamenoloma u Mrkojevićima

Predloženi lokaliteti za kamenolom u Mrkojevićima neprihvatljivi su zbog negativnog uticaja na životnu sredinu , stvaranja buke, prašine, zagađivanja područja i saobraćajnog opterećenja, kazao je sekretar OO SDP Bar Omer Vukić. SDP, kako je kazao, poziva nadležne institucije, Opštinu Bar, NVO i pojedince da jasno izraze neslaganje sa ovim planom.

On podsjeća da je na zalasku 2021. godine, tačnije 27. decembra, Ministarstvo kapitalnih investicija dalo je na javnu raspravu Nacrt plana davanja koncesija za detaljno geološko istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina za 2022. godinu.

“Od 15 predviđenih lokaliteta i ležišta arhitektonsko i tehničkog kamena na teritoriji čitave Crne Gore, dva su, vjerovali ili ne, predviđena na prostoru Mrkojevića. Ovakvim „poklonima“ za Novu godinu u Mrkojevićima se niko nije nadao. Izgleda da se kontinuitet lošeg odnosa prema ovoj Mjesnoj zajednici mora nastaviti”, kazao je on.

Smatra da je loš odnos prema ovom naselju počeo odavno, izgradnjom deponije „Možura“ na lokalitetu sa kojeg se pruža vjerovatno  jedan od najljepših pogleda na more na čitavom našem primorju, izgradnjom vjetrenjača na brdu Možura, davanjem koncesije za kamenolom u Gorani, namjerom za izgradnju azila za psei drugi koji u kontinuitetu otežavaju život njenih stanovnika.

“ I sve to, ne pitajući i ne obavještavajući  mještane, koji se razlogom pitaju da li se ovo možda radi namjerno , što smo skrivili?”, kazao je on.

Ističe da su ulaganja u ovu mjesnu zajednicu proteklih godina vrlo skromna.

”Naime,od većih najavljenih infrastrukturnih projekata po pitanju - izgradnje regionalnog puta i sportske sale nema još ništa”, kazao je Vukić-

Predloženi lokaliteti za kamenolom su neprihvatljivi iz više razloga.

“ Negativni uticaj na životnu sredinu koji je neminovan, stvaranje buke, prašine, zagađivanje područja i saobraćajno opterećenje samo bi otežali život mještana, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom”, istakao je on. .

S toga se SDP Bara, snažno protivi planu davanja koncesije na ovim lokalitetima.

“Smatramo da nadležni treba da biraju lokalitete koji su udaljeniji od naseljenih mjesta, kako ne bi ugrožavali lokalno stanovništvo. Uz to, previđeni lokaliteti su bezvodna područja, pa mještani vodu obezbjeđuju i sakupljanjem kišnice i iz cistjerni, a što bi ovakvi radovi neminovno narušili. O ozbiljnosti samog plana govori i činjenica da je za  lokalitet “Vukići” promašena i katastarska opština”, kaže Vukić.

Pozivaju sve nadležne institucije, Opštinu Bar, nevladine organizacije i pojedince da jasno izraze neslaganje sa ovim planom.

“Odnosno da do 21. janura dostave svoje primjedbe Ministarstvu kapitalnih investicija, kako bi zajedno spriječili štetu koja bi donošenjem ovakvog plana svakako bila nanijeta”, zaključio je odbornik SDP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније