Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

20. 01. 2022. 07:17   >>  08:37 6

BJEKOVIĆ SMATRA

UCG mora biti zaštićen od vjerskog uticaja

Ustav Crne Gore je jasno proklamovao autonomiju univerziteta, visokoškolskih i naučnih ustanova. Ovo pravo podrazumijeva da se autonomija prožima i kroz institucionalno djelovanje ustanova visokog obrazovanja koje moraju biti oslobođene i zaštićene od bilo kojeg vrste uticaja – vjerskog, ali isto tako političkog, interesnog i svakog drugog, koji je nespojiv sa ciljevima obrazovanja, rekao je ombudsman Siniša Bjeković.

Komentarišući slučaj imenovanja sveštenika Nikole Marojevića za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Bjeković je za Pobjedu rekao da bi se institucionalni pogled na taj događaj mogao razložiti na više aspekata.

Ističe da se pravo na izbor na bilo koju funkciju ne vezuje ni za jedno ljudsko pravo samo po sebi, odnosno da ne postoji pravo na izbor na javnu funkciju.

Kaže da ličnost i lične karakterne osobine Marojevića, naročito kao sveštenog lica, ne dovode se u pitanje, barem prema do sada dostupnim informacijama.

"To, naravno, uključuje njegovo pravo na vjerski, politički i društveni angažman u zajednici. Zbog toga je važno da se i u javnom diskursu napravi distinkcija od onoga što čini pravnu, političku i društvenu potrebu i interes zajednice da procijeni sam čin i postupak imenovanja", rekao je Bjeković.

Odvojenost vjerskih zajednica od države

Dodaje da u ovom slučaju na nivou pravnih principa u Crnoj Gori, osim načela odvojenosti vjerskih zajednica od države, nemamo ni jedno dodatno ograničenje koje bi unaprijed onemogućilo bilo koje lice da bude predloženo i imenovano da vrši javne poslove, uključujući i mogućnost da bude imenovano i učestvuje u poslovima upravljanja bilo kojom institucijom javne vlasti.

"Kako Zakon o visokom obrazovanju jednom šturom odredbom samo upućuje na podjelu nadležnosti kada je u pitanju izbor članova upravnog odbora, možda je bitno naglasiti da istovremeno upućuje i na nadležnosti ovog upravljačkog tijela koje se bliže uređuju Statutom, a Statut Univerziteta donosi upravo ovo tijelo, odnosno upravni odbor. Sljedstveno tome, za očekivati je da Upravni odbor treba i mora znati šta je cilj normi kojima se bliže uređuje sastav i nadležnosti ovog tijela, uključujući i zahtjeve koji se pred neko lice stavljaju da bi mogao vršiti ovu funkciju", kazao je ombudsman.

Tome, kako je rekao, treba dodati da članstvo u Upravnom odboru podrazumijeva odgovarajuća iskustva, znanja, karakteristike i sposobnosti koje člana/icu čine podobnim za ovu funkciju.

Bjeković ističe da ne treba zaboraviti da su svi dati razlozi doista u kontekstu ličnosti, a ne njegovog institucionalnog i neposrednog društvenog okruženja.

"Isto tako, prirodno je konstatovati da postoje i drugi objektivni razlozi koji se mogu ili moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ovakve političke odluke, a oni su primarno takvi da isključuju bilo kakvu sumnju i vrstu uticaja na lice koje vrši takvu funkciju. Zato nije bez značaja ni institucionalno porijeklo bilo kog kandidata", kazao je Bjeković.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније