Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

20. 01. 2022. 09:53   >>  09:55 3

ZAJEDNO ZA LGBTIQ PRAVA

Bečić da pokrene postupak protiv Vučurovića

Dvadeset članica Koalicije Zajedno za LGBTIQ prava uputilo je Urgenciju predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću u kojoj je traženo da se u skladu sa njegovim nadležnostima, a na osnovu člana 16 Etičkog kodeksa, prijavom pokrene postupak protiv poslanika, predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore Jovana Vučurovića zbog kršenja Etičkog kodeksa i to naročito zbog kršenja člana 5.

Tim članom, kako je navedeno, propisana je dužnost poslanika da svoju funkciju obavlja nepristrasno, bez predrasuda i diskriminacije u odnosu na rasu, vjeru, pol, nacionalnu pripadnost, životno doba, bračni status, seksualnu orijentaciju, socijalno imovinski status i svaku različiitost, poštujući i štiteći ljudska prava i slobode, što je razrađeno u članovima 6, 7, 8 i 9, a za koje potpisnici urgencije smatraju da ih je poslanik Vučurović sve prekršio.

"Kako to procedure i propisuju, na osnovu prijave predsjednika Skupštine, zamjenik/ca gospodina Vučurovića, na osnovu člana 14 Kodeksa, treba da sazove sjednicu Odbora za ljudska prava i slobode i predloži dnevni red sa aktima koji se odnose na povredu Kodeksa. Ako to ne bude učinjeno, u tom slučaju predsjednik Skupštine Crne Gore može sazvati tu sjednicu Odbora, a kako ovaj član to i propisuje", navodi se u saopštenju.

Vjeruju da je predsjednik Skupštine Crne Gore upoznat sa govorom mržnje i homofobnim stavovima koje je, kako kažu, poslanik Vučurović iznio tokom rasprave o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti krajem prošle godine.

"Dodatno, nakon reagovanja naše Koalicije na njegove izjave, poslanik Vučurović je i javno vrijeđao sve aktiviste i aktivistkinje koji/e se bore za prava ove marginalizovane grupe u Crnoj Gori, čime je samo potvrdio svoje diskriminatorske stavove i još jednom pokazao da je nedostojan funkcije predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode. Smatramo da je poslanik Vučurović grubo prekršio čl. 9a Zakona o zabrani diskriminacije koji se odnosi na govor mržnje, kao i čl. 443 Krivičnog zakonika, da je prekršio Etički kodeks poslanika i da treba da bude smijenjen sa funkcije predsjednika, odnosno člana Odbora za ljudska prava", istakli su iz Koalicije Zajedno za LGBTIQ prava.

Smatraju da funkcija predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode nosi posebnu odgovornost, te da je poslanik Vučurović, "kršeći opšte etičke principe u radu poslanika, pokazao da je posebno nedostojan da obnaša tu važnu i odgovornu funkciju".

"Smatramo da poslanik Vučurović nije dostojan ni članstva u Odboru za ljudska prava i slobode, jer očigledno ne može doprinijeti radu Odbora čija je nadležnost da prati i ocjenjuje usklađenost zakona i prakse Crne Gore sa pravnom tekovinom Evropske unije. Mišljenja smo da je Skupština Crne Gore, kao najviša instanca zakonodavne vlasti i predstavnički dom svih građana i građanki Crne Gore i u obavezi da ih štiti od zloupotrebe pozicija moći od strane onih koji treba da štite Ustavom i zakonima zagarantovana prava svih", istakli su iz ove NVO. 

Urganciju su uputile sljedeće NVO: Queer Montenegro, Juventas, Asocijacija Spektra, Stana, Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), Crnogorski ženski lobi,  Sigurna ženska kuća, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Akcija za ljudska prava, Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Prima, Unija srednjoškolaca, Centar za ženska prva, Aktivna zona, Centar za romske inicijative, Centar za afirmaciju RE populacije, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i Crnogorski olimpijski komitet.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније