Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B. [ Mina ]

20. 01. 2022. 13:44 >> 13:46
10

PEROVIĆ

"Imenovanje Marojevića ne narušava sekularni duh države"

Imenovanje paroha nikšićkog Nikole Marojevića za člana Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) ne narušava sekularni duh niti ustrojstvo države, ocijenio je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Gojko Perović.

Perović je istakao da Crkvi odgovara da živi u društvu i državi gdje postoji institucionalna i organizaciona odvojenost države od crkve.

“To ne znači da sveštenik ne može da radi na univerzitetu ili nekom državnom poslu. Dakle, odvojenost treba da postoji, ali i saradnja”, rekao je Perović za Radio Svetigora.

On je kazao da, kada je riječ o članstvu Marojevića u UO UCG-a, Crkva nije dobila sistemsko mjesto, niti zagarantovanu stolicu u bilo kom odboru.

“Crkva to nije tražila od Univerziteta, niti je ko od same Crkve tražio tako nesto. Uostalom, ja bih prvi pitao gdje je stolica za katolike ili muslimane”, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, u univerzitetsko tijelo postavljen je čovjek koji ima reference naučnog radnika, a kome njegova sveštenička služba nije bila određenje za zvanje.

“Niti Marojević u tom odboru ima blagoslov da zastupa i promoviše zvanične stavove Crkve, jer ga Crkva tamo nije delegirala. A ne vidim ni na kojoj temi bi tamo mogli da se iznose crkveni stavovi i strategija”, rekao je Perović.

On je kazao da će se Marojević vjerovatno kao pojedinac rukovoditi svojim vjerskim ubjeđenjima, dodajući da će to, osim njega, da čine i drugi vjernici koji ne nose mantije.

Perović je istakao da se imenovanjem Marojevića ne narušava sekularni karakter društva i države.

“Ovo, naravno, smeta radikalnim sekularistima, ali moraćemo da se navikavamo na suživot i toleranciju u građanskom društvu, koje ne uređuju nečiji intimni utisci nego zakoni. A postavljenje Marojevića, koliko je meni poznato, ne krši nijedan zakon”, rekao je Perović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније