Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Mina Business ]

24. 01. 2022. 14:40   >>  14:42

SRZENTIĆ

Platforma Code for Montenegro riješiće probleme građana

Platforma Code for Montenegro omogućiće da se udruživanjem i uz pomoć tehnologije rješavaju problemi i izazovi građana, saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Srzentić se tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sastala se civilnom aktivistkinjom i osnivačicom jednog od najvećih tehnoloških pokreta - Code for America, Jennifer Pahlkaom.

Ona će, kako je saopšteno iz Ministarstva, svojim iskustvom i najboljim praksama pomoći u daljem razvoju istog koncepta i u Crnoj Gori - Code for Montenegro.

Srzentić je kazala da je ta platforma krajem prošle godine uspostavljena, a sada se radi i na njenoj realizaciji.

Ona ima za cilj uključivanje relevantnih aktera u rješavanje problema i izazova građana Crne Gore, kako bi se podstaklo udruživanje svih, a agilne prakse iz privatne industrije prenijele na javnu upravu.

“Kroz Code for Montenegro želimo da podstaknemo povezivanje građana i tehnologa iz Crne Gore, regiona i svijeta i kao rezultat učinimo dostupnim inovacije koje olakšavaju živote građanima”, rekla je Srzetnić.

Prema njenim riječima, to će se uraditi uz pomoć Code for Montenegro platforme, koja će omogućiti veće uključivanje građana u oblikovanju javnih politika i programa od interesa za sve.

Platfoma će pomagati tehnolozima u razvoju platformi otvorenog koda koje rješavaju svakodnevne izazove građana.

Srzentić je podsjetila da su građanke i građani u središtu razvoja svih javnih usluga i cjelokupnog procesa digitalne transformacije.

“Upravo zato spajamo građane sa tehnologijom, a javne službenike sa našim partnerima iz privatnog, ICT i civilnog sektora iz Crne Gore i inostranstva, a sve u cilju boljeg života građana i smislenih promjena kroz tehnologiju i dizajn. Gradimo javnu upravu 21. vijeka”, poručila je Srzentić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније