Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

27. 01. 2022. 11:43   >>  11:44

BOROVINIĆ BOJOVIĆ

Vakcinacija protiv HPV virusa od septembra

Zahvaljujući predanom radu tima stručnjaka i zdravstvenih profesionalaca, uz punu podršku Ministarstva zdravlja, obezbijeđeni su preduslovi da vakcinacija protiv HPV virusa počne u septembru ove godine. U međuvremenu, zdravstveni sistem će, uz koordinaciju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, sprovesti sve neophodne aktivnosti za početak imunizacije, najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Obraćajući će na edukativnom sastanku na temu vakcinacije protiv HPV virusa u Crnoj Gori, kazala je da se prethodnih godina, iako se govorilo o uvođenju HPV vakcine u Crnoj Gori, a od donošenja odluke prošlo je preko dvije godine, vakcinacija još nije započela.

"Jedan od razloga što ovaj važan preventivni program nije započet jeste pandemija COVID-19, ali svakako i nedovoljna posvećenost prethodnih donosioca odluka kada je ova oblast u pitanju", naglasila je ministarka.

Da bi se HPV vakcinacija sprovodila po uzoru na neke od nauspješnijih programa u svijetu, kako je kazala, uključić sve činioci društva, u prvom redu roditelje djece koja su ciljna grupa, potom zdravstvene radnike, predstavnike obrazovnog sistema, NVO sektora i predstavnike medija.

"I upravo ovaj edukativni skup, koji su organizovali Institut za javno zdravlje i časopis Medical, uz podršku
Ministarstva zdravlja, doprinijeće da zajedno kroz prezentovanje činjenica i dijalog, učinimo da ovaj program zaživi i sprovede se na najbolji mogući način. Danas imamo vakcinu protiv veoma česte i veoma teške maligne bolesti kakva je karcinom grlića materice. Ovaj karcinom je, prema podacima Nacionalnog registra, četvrti po učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti među ženama u Crnoj Gori (ne računajući nemelanomske tumore kože). Preporuka svih javno-zdravstvenih autoriteta u svijetu je da je za kontrolu tj. postepeno smanjenje obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice neophodno temeljno, sistemsko i sveobuhvatno sprovođenje određenih aktivnosti. Prije svega, jačanje Nacionalnog registra za maligne neoplazme radi kvalitetnog i pravovremenog prikupljanja podataka o obolijevanju i umiranju od malignih bolesti, kako bi se adekvatno usmjeravala zdravstvena politika u ovoj oblasti, uvodile javno-zdravstvene intervencije i vršila njihova evaluacija", navodi Borovinić Bojović.

Kako je dodala, neophodan je i kontinurani rad na promociji zdravlja, uključujući edukativne aktivnosti, kao i podsticanje žena na samoinicijativni redovan odlazak na ginekološke preglede.

Pored toga, veoma je važno uspostavljanje organizovanog sistemskog skrining programa za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i HPV vakcinacija.

"Cilj i ovog programa je prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća. Još jednom pozivam sve žene da obavljaju redovne preventivne preglede, a roditelje da iskoriste mogućnost i na vrijeme zaštite svoje djevojčice, tako što će ih vakcinisati vakcinom protiv HPV virusa", poručila je Borovinić Bojović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније