Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

28. 01. 2022. 17:45   >>  17:54

GRAĐANSKA ALIJANSA

"Svakodnevno gledamo kršenje prava na zaštitu podataka o ličnosti"

Dan zaštite podataka o ličnosti Crna Gora dočekuje sa institucijama koje nijesu u funkciji zaštite građana i njihovog prava na zaštitu podataka o ličnosti, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA). U toj nevladinoj organizaciji ističu da imamo priliku da svakodnevno gledamo kršenje prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Građanska alijansa je da saopštila da već duže vrijeme ukazuje na određene nedostatke u radu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

"Tako smo prilikom objavljivanja podataka o ličnom imenu i mjestu boravka lica koja se nalaze u samoizolacij od strane NKT-a, ukazali na nezakonitost ovakvog postupanja. U konkretnom slučaju Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je donijela mišljenje u kojem navodi da ovakvo postupanje NKT-a nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Na osnovu naše inicijative, Ustavni sud donio je odluku da su povrijeđena prava građana, zbog čega smo tražili da odgovorni podnesu ostavke. Kako se to nije desilo, sada nadležne državne institucije moraju da individualizuju odgovornost, procesuiraju one koji su omogućili masovno kršenje ljudskih prava i smijene ih sa odgovornih pozicija", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da kao rezultat nezakonitog rada nadležnih institucija imamo odluku Osnovnog suda u Podgorici kojom je usvojen tužbeni zahtjev zbog povrede prava privatnosti i zaštite ličnih podataka.

"Zbog ovakvog postupanja nadležnih treba utvrditi individualnu odgovornost i sankcionisati sve one koji su nezakonitim postupanjima doveli do masovnog kršenja ljudskih prava", kažu u GA.

Pored navedenog slučaja iz 2020. godine, kako se navodi, Evropska komisija u svom izvještaju za 2021. godinu navodi i slučaj pokretanja istrage protiv bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost i nekoliko službenika Agencije zbog navodnog nezakonitog nadzora predstavnika bivših opozicionih partija, novinara i lidera Srpske pravoslavne crkve.

"U izvještaju Evropske komisije se navodi da Crna Gora mora nastaviti da radi na usklađivanju sa pravnom tekovinom Evropske unije. Ovu priliku koristimo i da ukažemo da je u cilju bolje zaštite ličnih podataka građana neophodno sprovesti adekvatne edukacije rukovodilaca zbirki o ličnim podacima, a važno je i raditi na jačanju svijesti kod samih građana o značaju zaštite sopstvenih podataka", zaključuju u Građanskoj alijansi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније