Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2013. 12:50   >>  12:50

POD KONTROLOM, ALI…

Oprez sa tuberkulozom i HIV-om

Tuberkuloza i HIV su prisutni u Crnoj Gori ali su pod kontrolom, rekao je ministar zdravlja, Miodrag Radunović, navodeći da njihov infektivni potencijal i prisutni socijalni faktori, koji mogu uticati da se infekcije otmu kontroli, zahtijevaju od nadležnih veliki oprez.

Skup na temu sprovođenja programa koje finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, održava se u Budvi.

Radunović je podsjetio da su, prije 12 godina, Ujedinjene nacije donijele odluku da se pokrene globalna borba protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kao i da se osnuje Fond koji će tu globalnu borbu finansijski podržati.

''U Crnoj Gori smo, kao dio ovog procesa i korisnici navedene podrške kroz tri Granta, dva za HIV i jedan za tuberkulozu, na dobrom putu da postignemo zacrtane ciljeve, i da veliki dio preventivnih servisa i intervencija učinimo, u potpunosti, dijelom postojećeg zdravstvenog sistema i na taj način finansijski održivim'', kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, raspoloživi podaci govore da su i HIV i tuberkuloza prisutni u Crnoj Gori, ali i da su pod kontrolom.

''Međutim, njihov infektivni potencijal, te prisutni socijalni faktori, koji mogu uticati da se ove infekcije otmu kontroli, tjeraju nas na oprez i traže od nas neprekidni angažman'', rekao je Radunović.

Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje saopšteni 1. decembra, govore da je od 1989., kada je registrovan prvi slučaj, pa do 1. decembra ove godine, u Crnoj Gori je registrovano 152 pacijenta sa HIV-om i AIDS-om.
Od tog broja, umrlo je 38 osoba.

Radunović je kazao da je puno rađeno na polju prevencije i suzbijanja tuberkuloze.

''Program kontrole tuberkuloze sprovodi se decenijama unazad. U cilju njegovog unaprjeđenja 2006. godine donešen je Nacionalni program za kontrolu tuberkuloze, a do kraja godine Vlada će usvojiti i novi Nacionalni program za naredni petogodišnji period'', najavio je Radunović.

Kako je rekao, obnovljeni su prostori za ležeće pacijente i dijagnostiku, nabavljena nova oprema i sredstva za transport, obučeni zdravstveni profesionalci na svim nivoima zdravstvene zaštite, sproveden skrining u populacijama u riziku, uveden sistem nadzora nad sprovođenjem terapije (DOT) i razvijen informacioni sistem.

Predstavnik UNDP-a za Crnu Goru Rastislav Vrbenski rekao je da su od 2006. do 2011. uspješno realizovani grantovi iz runde pet za HIV u vrijednosti od 2,4 miliona eura i grant iz runde 6 za tuberkolozu u iznosu od 1,3 miliona eura.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније