Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2013. 13:45   >>  14:16

ŽABLJAK

Slovenci plaćaju reciklažno dvorište

Uspješna saradnja Vlada Slovenije i Crne Gore na realizaciji projekata izgradnje sportske dvorane, prečistača otpadnih voda i dogradnje hotela Gorske Oči na Žabljaku, otvorila je put za novu saradnju dvije države na izgradnji reciklažnog dvorišta u toj Opštini.

Centar za međunarodnu saradnju iz Slovenije spreman je da gradnju tog objekta finansira sa 51% sredstava, a ostatak novca bi dala Vlade Crne Gore i opština Žabljak.

"S obzirom da je projekat gradnje reciklažnog dvorišta u Žabljaku, predviđen kapitalnim budžetom Crne Gore za 2014. godinu sa nivoa lokalne uprave pokrenuti su razgovori sa relevantnim državnim institucijama o adminastritivnim i drugim obavezama opštine za gradnju objekta", kazao je podpresjednik opštine Vasilije Jakšić. 

Reciklažno dvorište podrazumijeva gradnju hale površine dvije hiljade kvadrata za selekciju otpada kao i nabavku mašina i opreme za presovanje i pakovanje otpada koji bi se kasnije prodavao.

Tu je i izgadnja prilaznog puta i dovođenje vode i struje, a vrijednost investicije ćese znati kada bude urađen projekat. Postojeća gradska deponija površine šest hiljada kvadrata biće proširena za još šest hiljada koliko je potrebno za gradnju reciklažnog dvorišta.

"Opština Žabljak je jesenas uložila blizu trideset hiljada eura u sanaciju postojeće deponije gdje je postavljena zaštitna ograda, rampa i stražaraska kućica kako bi se obezbijedio red na odlagalištu otpada", kazao je direktor Komunalnog preduzeća u Žabljaku, Radenko Radulović.

Radulović je dodao da je, uporedo sa radovima na deponiji i gradnji reciklažnog dvorišta, neophodno nastaviti edukaciju stanovništva o primarnoj slekciji otpada u Žabljaku. U ovoj godini kontejnere za selektivno odlaganje otpada dobilo je deset hotela i dva marketa a sada je u planu da se projekat proširi na lokalne i državne institucije i edukaciju školske omladine.


Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније