Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 12. 2013. 11:37 >> 11:38

NAJMANJE U REGIONU

Slabo koristimo evropske stipendije

Od zemalja regije, ubjedljivo najmanje stipendija i programe razmjene, pored Kosova, koristili su studenti i profesori iz Crne Gore. Naime, Crna Gora je u periodu od 2004. do 2013. iskoristila 43 stipendije u okviru Erasmus mundus programa, od čega sedam za doktorske kandidate, 36 za studente magistarskih studija, dok nije koristila nijednu stipendiju, predviđenu za akademske radnike.

Posljednjih dana u Bosni i Hercegovini se vodila velika rasprava nakon što uprava manjeg BiH entiteta Republike Srpske nije pristala da BiH kao država učestvuje u evropskom programu stipendiranja Erasmus +, što je bio povod da dopisnici Agencije Anadolija istraže koliko studenti i profesori iz zemalja Balkana uopšte koriste stipendije i programe akademske razmjene koje finansira Evropska unija.

Naime, rezultati istraživanja AA prikupljeni na osnovu zvaničnih podataka na stranici Evropske komisije pokazali su da od zemalja regije evropske stipendije najviše koriste studenti i akademski radnici u Srbiji i Albaniji, a najmanje na Kosovu, Crnoj Gori i u BiH.

Prema posljednjim podacima, stipendije za doktorante postojećih Erasmus programa koji su dostupni zemljama regije od 2004. od 2013. koristilo je 38 osoba iz Srbija, gdje su 362 studenta koristili stipendije za master studije kao i 14 akademskih radnika, što ukupno čini 414 mjesta.

Nakon Srbije slijedi Albanija gdje je u istom periodu od postojećih evropskih stipendijskih programa iskoristila 9 doktorskih mjesta, 132 za studente master programa kao i tri mjesta za akademske radnike što je ukupno 141 mjesto, odnosno stipendija u okviru Erasmus mundus programa.

Potom slijedi Hrvatska koja je u periodu od 2004. do 2013. iskoristila ukupno 110 stipendija EU-a, od čega, 12 doktorskih, 95 magistarskih i tri stipendije za profesore, asistente ili istraživače na visokoškolskim ustanovama.

Makedonija je u istom periodu iskoristila 84 stipendije u okviru Erasmus mundus programa, od čega devet za doktorske kandidate, 71 za studente magistarskih studija i četiri za akademske radnike.

Studenti, istraživači i profesori iz Bosne i Hercegovine su od 2004. do 2013. iskoristili ukupno 70 stipendija koje su im dostupne u EU, od čega šest za doktorante, 61 za magistarske studije i tri za akademske radnike.

- Evropske stipendije najmanje koristi Kosovo i Crna Gora -

Od zemalja regije, ubjedljivo najmanje stipendija i programe razmjene koristili su studenti i profesori sa Kosova i iz Crne Gore. Naime, Kosovo je u periodu od 2004. do 2013. iskoristilo ukupno 33 stipendije EU-a, od čega nijednu na doktorskim programima, 32 magistarske i jednu stipendiju za profesore, asistente ili istraživače na visokoškolskim ustanovama.



Crna Gora je u istom periodu iskoristila 43 stipendije u okviru Erasmus mundus programa, od čega sedam za doktorske kandidate, 36 za studente magistarskih studija dok nije koristila nijednu stipendiju predviđene za akademske radnike.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, značajan broj stipendija u okviru Erasmus mundus programa koristi Turska koja je u posljednjih devet godina koristila ukupno 298 stipendija, Rumunija 201, Grčka 149, Bugarska 72, Mađarska 69, Slovačka 37 i Slovenija 23 stipendije.

- Indija i Kina najveći korisnici evropskih stipendijskih programa -

Od ostalih zemalja u svijetu, u istom periodu evropske stipendijske programe su najviše koristili studenti i profesori iz Indije, odnosno njih 1.769, Kine 1.605, Sjedinjene Američke Države 918, Brazil 736, Rusija 649, Meksiko 619, Etiopija 563 i Pakistan 448.

Prema podacima Evropske komisije, od 2004. do 2013. stipendije Erasmus mundus programa je koristilo 1.005 osoba dok je doktorske stipendije koristilo 13.957 osoba iz raznih djelova svijeta. Takođe, od 2004. do 2010. stipendijske programe za akademsko osoblje koristilo je 2.449 osoba iz cijelog svijeta uključujući i zemlje Balkana.

Inače, Erasmus mundus, odnosno najveći europski program za obrazovanje, vrijedan je 14,7 milijardi eura koji omogućava učenicima, studentima i profesorima iz raznih dijelova svijeta da se besplatno školuju ili volontiraju u nekoj od evropskih zemalja.

Evropski su parlamentarci novi program Evropske unije za obrazovanje, obuku i podršku mladima Erasmus + usvojili na sjednici koja je održana 19. novembra ove godine u Strazburgu, a za njegovu je implementaciju izdvojeno ubjedljivo najviše novca do sada.

Predviđeno je, naime, da novim programom EU-a više od četiri miliona mladih u Evropi u narednih sedam godina, odnosno od 2014. do 2020., kroz učenje, usavršavanje, rad i volonterski angažman u inostranstvu dobije prilike za sticanje znanja i vještina.

Planirano je da stipendijski program Erasmus + pridonese borbi protiv nezaposlenosti u evropskim zemljama tako što će se studenti i profesori dodatno školovati i usavršavati kako bi postali mnogo konukrentniji na tržištu rada.

Kako je navedeno na stranici Evropske komisije, budžet od 14,7 milijardi eura bit će utrošen za stipendiranje dva miliona studenata, 650.000 učenika u programu stručnog osposobljavanja, dok će pola miliona mladih ljudi dobiti sredstva za volontiranje u drugim državama. Program će obuhvatiti i pomoć za nastavnike, profesore i naučnike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније