Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 02. 2013. 14:53 >> 14:47

POZDRAVLJAJU INICIJATIVU

CGO: Za policiju bez korumpiranih

Centar za građansko obrazovanje pozdravio je prijedlog Socijaldemokratske partije za dopunu Zakona o unutrašnjim poslovima, u dijelu vođenja imovinskih kartona službenika zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi se spriječilo njihovo nezakonito bogaćenje.

Iz ove nevladine organizacije navode da su i do sada ukazivali na potrebu odlučne i sistemske borbe protiv sveprisutne korupcije u Crnoj Gori.

„Uvođenje ovakve antikorupcijske mjere, kao posebne kontrole ovlašćenih policijskih službenika koji rade na zaštiti bezbjednosti i imovine građana i građanki, doprinijeće odgovornijem i profesionalnijem radu policije, a ujedno i, povećati povjerenje građana i građanki Crne Gore u organe koji su direktno zaduženi za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

 

CGO cijeni da je ovo pravi put za preduzimanje realno bolnih i teških, ali neophodnih koraka u suočavanju sa ovim izazovom, navode u saopštenju.

Takođe, CGO se nada „da će SDP istrajati na tim svojim stavovima, odnosno da oni neće biti ulog u neke druge koalicione kompenzacije, kao i da će koristeći postojeće mehanizme – a prije svega činjenicu da je ministar unutrašnjih poslova iz ove partije - dosljedno primjenjivati te odredbe u praksi, ukoliko iste prođu zakonsku proceduru“.

U CGO-u smatraju da je Ministarstvo unutrašnjih poslova  direktno odgovorno za sve policijske službenike koji nezakonito stiču imovinu na štetu javnog interesa, i da evidencija imovinskih kartona ne bi smjela biti interna, kao bi se se ispoštovali principi transparentnog i odgovornog rada ovog Ministarstva.

„Takođe, MUP bi morao sprovesti adekvatniju i rigorozniju kaznenu politiku za sve svoje službenike za koje se utvrdi da su bili dio koruptivnog lanca i nesavjesnog obavljanja funkcije. U tom pravcu, CGO predlaže da se istraži imovinsko stanje svih policijskih funkcionera, u makar proteklih 5 godina, jer su se po našim informacijama upravo u MUP i Upravu policije u tom periodu, slile desetine miliona eura pomoći za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a rezultati ostaju vrlo neubjedljivi“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније