Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2013. 12:24 >> 14:50
8

PODACI MONSTATA

Raste broj siromašnih u Crnoj Gori

Apsolutna linija siromaštva u Crnoj Gori u 2012. godini iznosila je 182,43 eura po ekvivalentu odrasle osobe, i to je za oko sedam eura više nego 2011. saopštio je Monstat. U 2012., kako je objavljeno u analizi siromaštva, navodi se da je 11,3 odsto stanovništva trošilo ispod apsolutne linije siromaštva.

 

Navodi se da je ukupna stopa siromaštva u 2012. povećana, sa 9,3 odsto u 2011. godini na 11,3 odsto u 2012.

“Raspoloživi indikatori o kretanju prosječnih zarada i potrošnje u 2012. godini pokazuju da je povećanje stope siromaštva očekivani rezultat takvih ekonomskih kretanja”, saopštio je Monstat.

Navodi se da je u 2012. siromaštvo povećano u urbanim, a smanjeno u ruralnim oblastima.

“Gledajući urbane oblasti, stopa siromaštva je 2012. bila 8,1 odsto, dok je u 2011. godini bila 4,4 odsto, odnosno došlo je do povećanja stope za 3,7 procentna poena. U ruralnim oblastima najmanja stopa siromaštva bila je 2010. godine (11,3%), dok je 2011. godine iznosila 18,4%. U 2012. godini u odnosu na 2011. godinu stopa siromaštva u ruralnim oblastima se smanjila za čak 0,3 procentna poena i iznosila je 18,1%. Seosko stanovništvo ima puno veći rizik siromaštva u odnosu na gradsko stanovništvo”, navodi se u Analizi siromaštva koju je objavio Monstat.

Posmatrano po regijama, analiza je pokazala da postoji značajna razlika u obimu siromaštva između sjevernog regiona i drugih djelova države. To znači da je stopa siromaštva u sjevernom regionu skoro dva puta veća od stope siromaštva u centralnom i južnom regionu.

“Stopa siromaštava u sjevernom regionu iznosila je 2012. godine 18,3 odsto. U tom regionu živi 30,9 odsto stanovništva Crne Gore, ali i 50,2 odsto svih siromašnih. Stopa siromaštva u centralnom regionu iznosi 7,9 odsto, a u Južnom 9 odsto”, navodi se u analizi.

Na siromaštvo utiče i veličina domaćinstva.

 “Stopa siromaštva je 2012. godine iznad prosjeka kod domaćinstava sa šest ili više članova. Najveću stopu siromaštva imaju domaćinstva sa sedam i više članova 44,4 odsto. Njihov rizik od siromaštva je skoro četiri puta veći u odnosu na prosjek. Najmanji rizik od siromaštva imaju dvočlana domaćinstva i domaćinstva sa četiri člana”, navodi se u analizi.

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније