Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2013. 12:40 >> 12:40

RASPRAVA NA ODBORU

Marković: Ne štitim ''krupne ribe''

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković rekao je da, dok je ministar pravde, neće vršiti pritisak na Vrhovnog državnog tužioca da procesuira bilo koga zbog korupcije i organizovanog kriminala, jer je to suprotno Ustavu.

''Nijesam na odboru u funkciji VDT-a niti sudije za istragu. Ja ovdje govorim o politikama da se na ovom planu što bolje pozicioniramo. Ako tu ima nekih nedostataka onda se obratite meni, ako nema optužnica obratite se VDT-u, odnosno nadležnim državnim tužiocima. Dok sam ministar pravde neću od nikoga tražiti da procesuira, ili optuži nikoga, jer je to direktno suprotstavljeno Ustavu. Vi ste kao poslanici ustavnim amandmanima ojačali poziciju VDT-a i ako izaberemo kredibilne tužioce, on ima svaku pravnu i političku mogućnost da bez straha od ikakvog uticaja radi svoj posao na zakonit način. Nemojte meni spočitavati da opstruiram istrage, jer za to morate imati dokaze'', rekao je Marković, odgovarajući na pitanja i konstatacije poslanika, na današnjoj sjednici Odbora za antikorupciju.

Članovi odbora iz redova opozicije i predstavnik NVO MANS kao glavni problem u pregovorima u poglavljima 23 i 24 označili su nedostatak procesuiranja korupcije na visokom nivou, prenosi Portal Analitika.

Poslanik DF-a Koča Pavlović Markovića je označio ''kao glavnog kočničara u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije koji je zadužen od strane Vlade da bude što manje hapšenja u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou''.

Pavlović je optužio Markovića da proces pregovora o poglavljima 23 i 24  predstavlja kao proces, gdje niko od ''krupnih riba'' neće biti uhapšen.

Ministar Marković je na to tražio od Pavlovića da mu da "konkretne primjere gdje je on zakočio taj proces".

Predsjednik odbora iz DF-a Predrag Bulatović pitao je da li će biti procesuiranja  slučajeva korupcije na visokom nivou.

''Nema procesuiranih predmeta za visoku korupciju i to je apostrofirano u akcionom planu. U Srbiji recimo postoje 24 privatizacije koje je apostrofirala EK i one su u najvećem broju procesuirane. Kod nas je KAP nominovan u raznim dokumentima a imamo spornih privatizacija. Da li će EU označiti neke sporne privatizacije i da li će zahtjevati procesuiranje odgovornih'', rekao je Bulatović.

Ministar Marković je komentarišući poređenje Crne Gore i Srbije rekao da ''ostavimo Srbiju i da radimo svoj posao''.

''Da se mi okrenemo sebi i svojim potencijalima i problemima. Ovo što radi Srbija je dobro, ali dajte da se mi okrenemo sebi'' – poručio je Marković.

Predstavnik NVO MANS Vuk Maraš ocjenio je da se sve radi kako oni koji su osumnjičeni za visoku korupciju ne bi stavili iza rešetaka.

''Od ključnih mjera iz Akcionog plana nijedna nije realizovana'', rekao je Maraš, a kao primjer je naveo aferu ''snimak'' i rad na izbornom zakonodavstvu.

Na Maraševe primjedbe, Marković je odgovorio ''položi pravosudni pa ću te podržati za Vrhovrnog državnog tužioca, mnogo je lakše pričati nego raditi.''

Poslanik DF-a Andrija Mandić pitao je ministra Markovića da li će definisati takve politike, koje će istorijat podataka vezanih za imovinu osumnjičnih za visoku korupciju, učiniti dostupnijim javnosti i organizacijama koje se za to zainteresovne.

Marković je napomenuo da će sledeće godine raditi na formiranju specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i agencije za antikorupciju  koje bi poboljšalo institucionalni okvir za borbu protiv toga.

Član odbora iz redova DPS-a Obrad Mišo Stanišić kazao je da je sve ispričano o aferi „snimak“ i da niko nije rekao da ne treba da se vodi istraga do kraja. On je rekao da mu se čini da je otvaranjem poglavlja 23 i 24 opozicija u panici.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније