Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2013. 13:10 >> 20:03
39

O ISTRAŽIVANJU DPS-A

SPC ne može biti lojalna Crnoj Gori

Crnogorsko crkveno pitanje se ne može ignorisati, jer će proizvoditi političku nestabilnost i uvijek iznova provocirati njegovo rješavanje, smatra podpredsjednik Savjeta Mitorpolije Crnogorsko pravoslavne crkve, Stevo Vučinić.

 

Demokratska partija socijalista (DPS) sa sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa, na temu identiteta države, poručila je da Crnoj Gori treba pravoslavna crkva kao duhovni stožer vjerujućeg većinskog stanovništva koja ne dijeli, nego sabira i da bi takva crkva sa sjedištem u Crnoj Gori dodatno afirmisala identitet moderne države.

"Suština programskog izlaganja Svetozara Marovića na sjednici Savjeta može se svesti u dvije rečenice: Crnoj Gori je potrebna jedna autokefalna pravoslavna crkva sa sjedištem u zemlji, za razliku od Srbije i Hrvatske koje su države hrvatskog i srpskog naroda, naša zemlja je građanska država", navodi se u saopštenju Vučinića.

On je kazao da obje zaslužuje kritiku, jer, kako je ocijenio, iz njih proishode logički neodrživi zaključci da Srpska pravoslavna crkva može biti crnogorska po sadržini i lojalna Crnoj Gori, i da država može opstati bez dominacije crnogorskog duha u njoj.

"Neka niko ne umišlja da se naše crkveno pitanje može riješiti jednom autokefalnom crkvom, koja bi bila depozit srpske duhovnosti i tradicije, nemuštog naziva, Pravoslavna mitropolija. Na čelu sa pontifeksom koji se ne bi očitovao o političkim, državnim i nacionalnim pitanjima da ne bi iritirao Crnogorce, i bio s ruke vlastima", rekao je Vučinić.

Na stranu to, kazao je on, da je Srpska crkva vjerna samo Srbiji, zemlji matici, "dok Crnu Goru doživljava kao privremeno državno rješenje nametnuto silom".

Prema riječima Vučinića, "nema te vradžbine" kojom se srpska crkva može lišiti srpskog duha, niti Crnogorci prevariti da kleknu pored olatrima na kojima služe beogradski popovi.

"Zato nije mudro niti ljudski da se Crnogorcima negira pravo na puni vjerski, nacionalni i kulturni iskaz. A kamo li da nam se otima crkvena imovina i baština koja je depozit naše povijesti i temelj narodnog bića kao što nam to radi srpska crkva združena s djelovima državne administracije", kazao je on.

Vučinić smatra da se crnogorsko crkveno pitanje ne može ignorisati, "jer će proizvoditi političku nestabilnost i uvijek iznova provocirati njegovo rješavanje".

"To je suštinsko pitanje opstanaka crnogorske nacije i države koje se može odložiti ad akta, tek kada se riješi status Crnogorske crkve kao domicilne, a crkvena imovina i kulturna baština ponovo uzakone u državno vlasništvo", ukazao je on.

Vučinić je kazao da je, po definiciji svaki narod povjeren svojoj crkvi na razvijanje hrišanskih vrlina.

"Zato su sve pravoslavne crkve izrazito nacionalne i obavezno obilježene tim atributom - srpska, ruska, grčka, i tako redom. Takva je bila i Crnogorska crkva do 1918. godine. Od te godine crkveno stanje u zemlji je neredovno, osobito u pitanju crkvene imovine koju beogradska patrijaršija 95 godina drži u stanju okupacije", rekao je on.

Prema riječima Vučinića, s ciljem da prevari crnogorsku javnost njihova filijala na Cetinju odnedavno tvrdi da Srpska crkva nije nacionalna i da su za nju nacionalni intreresi periferni.

"Pa kad je to tako, predlažemo joj da se ponovo ujedini sa Vaseljenskom crkvom, od koje se svojevremeno nekanonski odvojila. Odavno smo izloženi imperijalističkom pritisku beogradskih centara moći koji su u saglasju sa velikosrpskim centrima moći u zemlji, spremnim na kolaboraciju s bilo kime samo da otmu vlast u zemlji", dodao je on.

Vučinić je kazao da se crnogorski građani, koji se iskazuju kao Srbi, koriste za ekspanzionističke ciljeve.

"Namjeravaju da se instrumentima naše države obračunaju sa crnogorskim identitetom koji je jedina prepreka ponovnoj aneksiji. Taj identitet i državotvorna svijest imaju duboko utemeljenje u vjekovnom žrtvovanju naših najboljih sinova i kćeri koji su živote polagali za ideale slobode, pravde i jednakosti", kazao je on.

Vučinić je rekao da je Crna Gora iskaz tih žrtava i njihove državotvorne svijesti, i da u protivnom, ne bi bilo razloga za njeno postojanje.

"Zato je ona crnogorska država i mora opstati kao takva. Naravno, da treba da bude uzorna građanska država koja svima garantuje građanska i sva druga prava, ali je isključivo snažan crnogorski identitet većine građana preduslov opstanka i postojanja Crne Gore", zaključio je on.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније