Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2013. 15:43 >> 15:45

ZAŠTITITI DJECU

Na Žabljaku promovisano hraniteljstvo

U organizaciji Centra za socijalni rad za Pljevlja i Žabljak i Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, uz podršku Evropske Unije u okviru kampanje "Svako dijete treba porodicu", danas je na Žabljaku održan skup "Dan otvorenih vrata".

U Crnoj Gori 40 mališana bez roditeljskog staranja, mlađih od tri godine, čeka na smještaj u hraniteljskoj porodici.

"Hraniteljstvo je istovremeno najadekvatniji oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja", kazao je, na promociji hraniteljstva, direktor Centra za socijalni rad iz Pljevalja Juso Ajanović.

Predsjednik Skupštine Žabljaka Vidoje Tomčić je podsjetio da je srodničko hraniteljstvo od davnina razvijeno u durmitorskom kraju.

To je naša tradicija i običajno pravo i nadamo se da će i nesrodničko hraniteljstvo zaživjeti među građanima naše opštine", kazao je Tomčić.

Šef misije UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks istakao je da je Crna Gora prva od zemalja regiona uvela zakonsku zabranu smještaja djece manje od tri godine u kolektivni smještaj.

"Pred nama je dug put. Pridružite nam se da bi smo u bliskoj budućnosti sa ponosom mogli reći da kao zemlja živimo po osnovnom principu da svako dijete ima pravo na porodicu", kazao je Perks.

On je podsjetio da sva istraživanja govore da smještaj u institucije u ranom djetinjstvu kod djece izaziva zaostajanje psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju i da je porodični smještaj neophodan.


Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније