Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2013. 16:19 >> 16:19

CETINJE

Senat prijestonice o urađenom i planovima

Na Cetinju je održana sjednica Senata Prijestonice na kojoj je predstavljena realizacija aktivnosti u 2013.godini u okviru projekta “Cetinje grad kulture 2010-2015.godine”, kao i plan za iduću godinu. Pomoćnica ministra kulture Lidija Ljesar je kazala da je taj program znatno uticao da Prijestonica dobije novo lice i da su tokom prethodnih godina, a i ovoj, urađeni brojni projekti.

“U 2013.godini smo uspjeli da pripremimo Nacrt nominaciomog dosijea Cetinja za listu UNESCO-a što je veoma važna aktivnost. Takođe urađene su i aktivnosti na osnivanju centra MACCOC. Iako su to projekti koji su za sada nevidljivi, bitno će u budućnosti uticati na razvoj Cetinja i kvalitet života građana”, naglasila je Ljesar i dodala da je u ovoj godini urađeno dosta i na revitalizaciji nepokretnih kulturnih dobara, kao i na sanaciji javnih površina gdje je posebno izdvojila Njegoševu ulicu.

“Posebno ću naglasiti i sanaciju Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, koja je realizovana na kvalitetan način i u koju je uloženo mnogo novca”, kazala je Ljesar koja je govorila i o radovima na Dvoru kralja Nikole, te o projektu reljefa Crne Gore.

“Sa radovima na ovim lokalitetima nastavljamo i u 2014.godini kada ćemo uraditi fasadu na Dvoru kralja Nikole i realizovati restauraciju reljefa. Takođe u 2014.godini počeće realizacija projekta dogradnje zgrade državnog arhiva Crne Gore“, istakla je Ljesar i pojasnila da će biti nastavljena i sanacija nekadašnjeg ruskog poslanstava gdje će, po završetku radova, biti smješteno Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

“U narednoj godini planirana je i sanacija centralnog depoa u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore, a dio sredstava biće uložen i u francusko poslanstvo”, ukazala je Ljesar koja je predstavila i plan sanacije spomen obilježija na teritoriji Prijestonice.

Ona je ukazala da je ove godine revalorizovano 55 kulturnih dobara na teritoriji Cetinja, od kojih će 10 dobiti konzervatorski projekat u idućoj godini.

“Posebno ću se osvrnuti na piramudu posvećenu Baju Pivljaninu, koja se sada nalazi u veoma lošem stanju iako se nalazi na samo kilometar od Cetinja. Potrudiću se da već početkom godine dobijemo projekat konzervacije i restauracije tog objekta, a očekujem da se uključi lokalna uprava da obezbijedi raščišćavanje terena. Takođe trebalo bi pokrenuti razgovore sa nadležnima kako bi se izmjestio dalekovod koji ugrožava to spomen obilježije”, ukazala je pomoćnica ministra kulture Lidija Ljesar.

Članovima Senata je predstavljen i  projekat prethodnih hidrogeoloških istraživanja u Cetinjskom  polju koji je realizovao Zavod za geološka istraživanja Crne Gore . Tim projektom su definisane potencijalne mjere koje bi trebalo sprovesti da bi se utvrdilo da li u tom područiju ima vode.

Dejan Radojević iz Zavoda za geološka istraživanja je pojasnio da bi bilo potrebno sprovesti geofizička i speleološka istraživanja, istražno bušenje i testiranje kako bi se utvrdila količina vode na tom područiju.

“Realizijom projekta omogućiće se bolje definisanje uslova i mogućnosti zahvatanja podzemnih voda na područiju Cetinja, količine koje se mogu ekspoatisati kao i njihov kvalitet. Čitav iznos namijenjen za ovu fazu jednak je računu struju cetinjskog Vodovoda koji je potrošen za pumpanje vode, što je dovoljan kriterujum opravdanosti ovih radova”, istakao je Radojević.

 

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније