Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2013. 22:11   >>  22:11

140 GODINA

Cetinje: Jubilej najstarije crnogorske bolnice

Jubilej 140 godina postojanja najstarije crnogorske bolnice „Danilo I“ predstavlja jubilej cjelokupnog crnogorskog zdravstva i države, imajući u vidu ulogu, rezultate i doprinos u razvoju zdravstvene službe u Crnoj Gori, kazao je direktor bolnice Ivan Gazivoda na svečanoj sjednici koja je održana večeras u Vladinom domu na Cetinju.

 

Jubilej 140. godina obilježen je svečanom akademijom, pod pokroviteljstvom predsjednika Filipa Vujanovića.

“Posmatrajući u cjelosti institucionalni razvoj bolnice “Danilo I” tokom ovih 140 godina, ne možemo, a da ne budemo ponosni na rezultate koji su postignuti. Ispunjava nas zadovljstvom što je bolnica “Danilo I” za one koji se u njoj liječe, institucija koja se prepoznaje po kvalitetu, povjerenju i humanosti, dok je za Crnu Goru i istoriju njene zdravstvene kulture, ona institucija od posebnog značaja i ugleda”, istakao je Gazivoda I ukazao da danas bolnica “Danilo I” ima sedam odjeljenja, sa 100 kreveta, 170 stalno  zaposlenih od čega 32 ljekara, 90 medicinskih sestara i 48 nemedicinskih radnika.

 

On je kazao da dodjeljivanjem novih specijalizacija i subspecijalizacija planiraju da osnaže kadrovsku strukturu.

“U prethodnom periodu nabavkom novog laparoskopskog aparata,endoskopskog stuba, ultrazvucnih aparata,aparata za anesteziju, monitora, holtera,aparata za ergometriju, centralnog sterilizatora u tehnickom i tehnoloskom smislu  uspjeli smo da odrzimo korak sa modernim medicinskim trendovima. Planiramo da nabavkom novih medicinskih aparata kao što su audiometar, timpanometari skener značajno poboljšamo nivo dijagnostike u nasoj ustanovi”,istakao je direktor bolnice „Danilo I“ Ivan Gazivoda.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je kazao da su ljekari bolnice „Danilo I“ za proteklih 140 godina dali izuzetno veliki doprinos razvoju medicinske struke I nauke u Crnoj Gori.

“Danas, nakon 140 godina predanog rada plejade nesebičnih, stručnih i posvećenih profesionalaca, koji su zaslužni za ugled I renome koji ova zdravstvena ustanova ima i van naših granica, bolnica Danilo zauzima značajno mjesto u zdravstevom sistemu Crne Gore”, smatra Radunović.

 

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je ukazao da je u svijetlu obilježavanja 140 godina postojanja Bolnice „Danilo I“  i Prijestonica Cetinje preuzela je svoj dio odgovornosti u pravcu osavremenjavanja i stvaranja pretpostavki za još bolji rad bolnice.

“Upravo ove godine, počeli smo rekonstrukciju stare Bolnice „Danilo prvi“ – jednog od najreprezentativnijih zdanja u našem gradu, koje je tokom dužeg vremenskog okvira bilo van funkcije, napušteno i nedostojno svog značaja. Upravo zato, kompleks Bolnice „Danilo prvi“ već od naredne godine biće bogatiji za jedno zdanje iz kojeg je, doduše, sve i krenulo – a koje će zasijati novim sjajem.To, međutim, treba da bude tek podsticaj da se u budućnosti u još većoj mjeri posvetimo najstarijoj bolnici u našoj državi. Jer, podsjetiću da je rekonstrukcija više nego neophodna i u slučaju zdanja dječje bolnice – i zato vjerujem da ćemo, uz podršku naših partnera sa državnog nivoa, u vremenu koje slijedi ostvariti i tu namjeru, baš kako je to bio slučaj i sa objektom stare bolnice”, naglasio je Bogdanović.

Bolnica “Danilo I” imala je dimaničan razvoj. Ideja da se podigne bolnica, javila se septembra 1871. godine, a već maja 1873. godine bolnička zgrada je bila završena. Bila je u tom vremenu jedna od većih građevina na Cetinju.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније