Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ radio Jadran ]

24. 12. 2013. 11:02 >> 11:02

KATOLIČKI BOŽIĆ

Miris badnjaka u Boki

U katoličkim domovima je Badnji dan, uoči Božića koji se smatra najradosnijim porodičnim praznikom, ne samo u Boki Kotorskoj. Post je, pa jutro počinje priganicama i rakijom, a veče je u znaku nalaganja badnajka u onim domovima gdje su kamini ili peći na drva.

Kod katolika u Boki se badnjaci sijeku dva tri dana prije Božića, ili danas, na Badnji dan.

Uvijek se odsiječe onoliko badnjaka koliko ima članova porodice, muških i ženskih. Postoji vjerovanje da do ovog dana treba izmiriti sve dugove.

Kao i kod drugih hrišćana, na Badnji dan je strogo zabranjeno da se jede mrsna hrana. U prvi mrak, muškarci u kuću unose badnjake uz pozdrav: "Dobro veče i nazdravlje vam Badnje veče" a ukućani zahvaljuju i posipaju ih orizom ili pšenicom. Kada se nalože domaćin kuće badnjake preliva vinom.

Slijedi posna večera. Nekada se i pucalo sve dok badnjaci ne izgore. Najsvečaniji dio Božića je ponoćka, kada katolici idu u crkvu gdje je dočaran ambijent kao u prostoriji u kojoj je rođen Isus Hristos sa malim jaslama.

Iz Biskupskog ordinarijata u Kotoru obavještavaju da će sveta misa biti danas u 18 sati u crkvi Svete Klare. Ponoćna pontifikalna sveta misa je u Katedrali Svetog Tripuna. Pjevaće mješoviti zbor kotorske katedrale. Na Božić 25. decembra - svečana sveta misa je u 10 sati u katedrali, a u 18 u crkvi Svete Klare.

Prčanjski župnik don Ivo Ćorić večeras će služiti ponoćnu svetu misu u Bogorodičinom hramu na Prčanju. Ponoćka će u ovom hramu biti služena nakon 30 godina, u slavu 100 godina od posvećenja jednog od najvećih sakralnih objekata u Boki i na Jadranu.

Inače svete mise i ponoćke biće održane i u drugim katoličkim crkvama u opštinama Boke Kotorske, a u Herceg Novom u crkvi Sv.Jeronima.

Iz Biskupskog ordinarijata saopšteno je da će danas - na Badnji dan, sveta misa biti u 18 sati u crkvi Svete Klare. Ponoćna pontifikalna sveta misa biće u katedrali Svetog Tripuna. Pjevaće mješoviti zbor kotorske katedrale. Sjutra na Božić 25.decembra - svečana sveta misa je u 10 sati u katedrali, a u 18 u crkvi Svete Klare.

Prčanjski župnik don Ivo Ćorić večeras će služiti ponoćnu svetu misu u Bogorodičinom hramu na Prčanju. Ponoćka će u ovom hramu biti služena nakon 30 godina a u slavu 100 godina od posvećenja jednog od najvećih sakralnih objekata u Boki i na Jadranu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније