Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 12. 2013. 12:45   >>  12:49

BINGULAC O PODGORICI

Što je starija, to je sve ljepša

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori prof. dr Zoran Bingulac, nekada popularni fudbaler, dugogodišnji ministar sporta i vjera u vladi zajedničke države, potpredsjednik Izvršnog savjeta Beograda, sada i dekan Fakulteta za poslovne studije, menadžment i preduzetnički biznis – davnašnji je prijatelj Podgorice i Podgoričana.

Do 1998. godine redovno i često je boravio u našem glavnom gradu, a od tada, pa do nedavno, kada je imenovan za ambasadora, posjetio ga je svega tri puta – na svakih pet godina.

“Kada tako rijetko dolazite, prosto ne prepoznajete Podgoricu. Svakih pet godina vidio bih novi grad. Čini mi se da je Podgorica na pravom putu. Koristi se potencijal gradskog građevinskog zemljišta, što je osnov razvoja savremenih gradova u svijetu, i gradi se infrastruktura koja je osnov za nove investicije, privredni razvoj, kao i za kulturu, sport i ostale djelatnosti. Drago mi je što se Podgorica mijenja, što je sve ljepša i ljepša i što ima ambiciozne planove”, ističe ambasador.

Iako je proteklih godina živio u milionskim gradovima kao što su Beograd i Pretorija gdje je takođe bio ambasador,  ne smeta mu to što je Podgorica znatno manja sredina.

“Meni je Podgorica toplija. I ja potičem iz manjeg grada, iz Šapca. Ne čini ljepotu grada broj stanovnika. Podgorica je dovoljno velika da stanovništvo zadovolji sve potrebe. Gradovi nisu uspješniji ukoliko su veći. Ako se još ostvare ovi razvojni planovi koji su zacrtani, mislim da će to da bude divan glavni grad jedne savremene države”, ocjenjuje on.

Obožava Goricu

Kao najdraži dio grada, ambasador  izdvaja Goricu.

“Odem tamo skoro svako popodne da prošetam. Taj dio grada je zaista uređen, a pruža i vidik na Podgoricu. Tu se odmaram i skupljam snagu za moje zaista intenzivne aktivnosti. Odatle bacim pogled sa sjetom i na stadion „Budućnosti”, na kome sam odigrao neke utakmice i sjetim se starih vremena, ali i prijatelja koji su tu i koji vode fudbalsku organizaciju, „Budućnost”, kao i bivši „Titograd”, a sada „Maldost”. Kroz glavu mi prolaze lijepa vremena iz mladosti”, priča ambasador.

On se nada da će i kancelarije njegove Ambasade uskoro biti u zgradi ispod Gorice. Takođe, ističe da redovno prati sve aktivnosti u vezi sa planiranom izgradnjom tunela kroz Goricu.

“Ono što me raduje, ne samo vezano za taj projekat, nego i za druge, je to što se u Podgorici primjenjuju savremeni principi transparentnosti procesa. Uvjerio sam se u različita mišljenja, ali je bitno da postoji transparentnost procesa”, ocjenjuje ambasador.

On ističe da su najveća vrijedost Podgorice ljudi.

“Zaista se ovdje osjećam predivno, kao da sam u mom Beogradu ili Šapcu. Volio bih da upoznam čovjeka koji radi ljepši posao, tako blizak duši, u tako lijepom gradu. Podgorica je ostvarila ono što bi svaka žena željela - što je starija, to je ljepša”, smatra ambasador.

Ipak, i on ima, kako navodi, malu zamjerku gradu – ne može da razumije zašto Podgorica još nema zatvoreni bazen.

Ambasadoru je posebno drago što je sagrađen velelepni Hram Hristovog vaskrsenja. On je dodao da se raduje što u Podgorici postoje i druge vjerske zajednice i što se osjeća sloboda na ulicama grada.

Visok nivo menadžmenta

“Imao  sam direktnih kontakata sa gradonačelnikom Mugošom, koji je moj prijatelj, i sa dijelom službenika. Uočio sam izuzetnu operativnost, savremenost i energičnost. Građanin je na prvom mjestu. Podgorica ima visok nivo menadžmenta, što je i bio preduslov da se ovoliko promijeni u kratkom vremenskom period”, ocijenio je ambasador Srbije.

Ambasador je izrazio nadu da će Podgorica u budućnosti ostvariti još uspješniju saradnju sa Beogradom, kao i sa drugim gradovima u Srbiji.

“Ta razmjena iskustava je važna. Takođe je bitna razmjena iskustava sa gradovima Evrope, posebno u procesu pridruženja EU, gdje je Crna Gora jedan korak ispred Srbije”, rekao je amabasador.

S obzirom na struku, ambasadora je posebno interesovao Nacrt Budžeta Glavnog grada.

“Pogledao sam stavke u budžetu na osnovu kojih može da se stekne slika da je grad ove veličine daleko ispod maksimalnog dozvoljenog nivoa zaduživanja, da znatan procenat predstavlja kapitalni budžet koji podrazumijeva investicije i razvoj. Vidi se da tu postoji prostor i za dalje zaduživanje, normalno ukoliko se finansiraju projekti koji su u interesu građana i u interesu održivog razvoja. Ti projekti kasnije daju prihode. Opšte proporcije u budžetu su zasnovane na savremenim principima i kad se radi o odnosu troškova i prihoda, i u odnosu na kapitalan budžet i odnosu na ukupan prihod, što me posebno raduje. U tom smislu postoji još veći potencijal za razvoj Podgorice u narednom period”, ocijenio je on.

 (Podgorica info)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније