Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 12. 2013. 14:44   >>  16:17

CEDEM

Procesuirano 25 policajaca zbog korupcije

U Crnoj Gori je, od 2010. procesuirano 25 policijskih službenika na nižim nivoima zbog krivičnih djela sa elementima korupcije, dok slučajeva visoke korupcije u policiji nije bilo, saopšteno je na konferenciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Ta nevladina organizacija je, u saradnji sa Organizacijom za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), predstavila istraživanje Antikorupcijski mehanizmi i odgovornost policijskih službenika u Crnoj Gori.

Viši inspektor u Odsjeku za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Goran Damjanović kazao je da je da je u 2010. godini podnijeto sedam krivičnih prijava, protiv 11 policijskih službenika MUP-a, zbog osnovane sumnje da su izvršili 13 koruptivnih krivičnih djela.

"U 2011. godini je podnijeto pet krivičnih prijava protiv sedam službenika policije, zbog sumnje da su izvršili sedam koruptivnih krivičnih djela", naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini su podnijete dvije krivične prijave protiv četiri policajca zbog osnovane sumnje da su izvršili pet koruptivnih krivičnih djela.

"Ove godine podnijete su tri krivične prijave protiv tri policijska službenika zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršli tri koruptivna krivična djela", precizirao je Damjanović, navodeći da podaci nisu konačni.

Autor izvještaja Emir Kalač kazao je da je istraživanje pokazalo da su najveći rezultati ostvareni donošenjem novih zakona i stvaranjem adekvatnih institucionalnih mehanizama, ali je upozorio da su najveći rezultati još »na čekanju«.

"Zakon o slobodnom pristupu informacija mora biti poštovan u većoj mjeri. Pokazalo se da su interni policijski mehanizmi ostvarili određene pozitivne rezultate, ali ono što predstavlja nedostatak jeste slaba vidljivost rezultata u javnosti, ali i samim tih mehanizama", naveo je Kalač.

Ana Selić iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) ocijenila je da je civilno društvo u poslednjih deset godina dalo nemjerljiv doprinos borbi protiv korupcije, projektima podrške.

"Neophodan preduslov pored dobrog zakonskog i strateškog okvira za borbu protiv korupcije je glasno i jasno civilno društvo koje je kompetentno da podrži institucije u njihovim naporima u borbi protiv korupcije i pomoć građanima u prijavama korupcije", kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje poslanika Pozitivne Crne Gore Srđana Perića, koliki je raspon mita iznosio zbog kojeg su procesuirani policijski službenici, Damjanović je kazao da ne posjeduje te podatke.

Na pitanje novinara da li je Unutrašnja kontrola ima podatake da su policajci stekli imovinu pronevjerom novca, Dejan Stevović iz tog odjeljenja je kazao da su oni bili obavezni da do 15. decembra dostave imovinsko stanje, pojašnjavajući da nije bilo moguće još imati te podatke.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније