Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 12. 2013. 16:14 >> 16:14

BANKA HRANE

Sve veći jaz između siromašnih i bogatijih

Iz organizacije Banka Hrane poručuju da nijesu nimalo iznenađeni zabrinjavajućim podacima MONSTAT koji je za 2012 godinu registrovao dramatičan porast stope siromaštva od 11,2 odsto, koja je od 2010. porasla za 75 odsto. Kažu da posebno zabrinjava porast i jaza između najsiromašnijih i najbogatijih.

"Najsiromašniji postaju još siromašniji sa sve manje šansi da izađu iz siromaštva. Raste i nejednakost  pa je "GINI" koeficijent povećan sa 25.9 odsto na 26.5 odsto", poručuju iz Banke hrane.

Eskalacija siromaštva je logična posljedica ekonomske krize koja traje neopravdano dugo.

"Propast velikog broja preduzeća, posebno na sjeveru je klučni razlog za porast siromaštva. Ogromna armija nezaposlenih, posebno ljudi u starijim godinama je ostao neriješen problem. Nova radna mjesta u trgovini nijesu dobro plaćena", navodi se u Banke hrane.

U prosjeku u Crnoj Gori prosječna porodica ima 3,3 člana, a zaposlen je jedan član. Prosjek zarada u trgovini 329 eura.

Ako u porodici imamo dva odrasla člana to znači da odrasli član troši 165 eura, što je ispod linije apsolutnog siromaštva.

"Ovo znaci da je naša prosječna porodica ispod linije siromaštva. Ovi trendovi pokazuju da je siromaštvo najteži problem drušva i da dobija elemente strukturnog problema. Neopohodna je sasvim drugačija ekonomska politika koja će riješiti problem nezaposlenosti, posebno na sjeveru. Najefiaksniji lijek za siromaštvo je ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta", poručuju iz BH.

Kažu da bi Vlada morala da iz neke fioku da izvadi Strategiju borbe protiv siromastva i da počne da je realizuje.

"Ono sto posebno zabrinjava Banku hrane su naša iskustva iz praktičnog rada sa najsiromašnijim građanima, koja ukazuju da je stopa siromaštva u Crnoj Gori daleko veća od 11.3 odsto. Sve je veći broj mnogočlanih porodica koje nemaju nijednog zaposlenog i koji žive ili od penzije ili od MOP i čija su primanja ispod 100 eura, koja nemaju ni zemlju, ni stan ni bilo kakva druga primanja", navodi se u saopštenju Banke hrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније