Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 12. 2013. 08:30   >>  19:50 4

ROĐENJE ISUSOVO

Katolički vjernici danas slave Božić

Za vjernike koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas je Božić, najradosniji hrišćanskih praznik.

Nadbiskup barski Zef Gaši čestitao je vjernicima katolički Božić, pozivajući na slogu i praštanje.

"U nadi da će najradosniji hrišćanski praznik proći u slozi i praštanju, pravi put jeonaj koji nam pokazuje sin božiji, čiji rođendan slavimo, Isus Hristos", kazao je Gaši u svojoj čestitki.

Ako unesemo radost barem u jednu obitelj puno smo učinili. Tada ćemo doživjeti onaj istinski Božić u sebi, ali će ga doživjeti i oni oko naa, poručio je u Božićnoj poslanici kotorski biksup monsinjor Ilija Janjić.

“Neka pomoć drugima bude naš ovogodišnji program za ove svete dane kada se sjećamo Kristovog utjelovljenja i rođenja. S punim zanosom radujmo se i sa braćom pravoslavcima”, kaže se u Janjićevoj poslanici.

Prema predanju, Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini, pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se djelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promijenio istoriju čovječanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana, pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića.

Danas Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicioni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni.

U Japanu Božić se slavi po uzoru na zapadne hrišćanske zemlje, a na Tajvanu Božić je neslužbeno bio slavljen budući da je slučajno toga dana, potpisan 1947. ustav Republike Kine koji se svake godine slavio kao nacionalni praznik. Od 2001. ukinut je taj praznik, ali se Božić ipak ponegdje neslužbeno slavi.

Većina hrišćana Božić slavi 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok je manji dio rođenje Isusa Hrista slavi 13 dana kasnije, po julijanskom. Ta razlika nastala je 1582., kada je u vrijeme pape Grgura XIII izvršena kalendarska reforma.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније