Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 12. 2013. 11:57 >> 12:01
2

RAZVOJ GRADA

Radović: Čuvati obilježja Podgorice

Vlasnik kompanije „Zetagradnja“ Blagota Baća Radović kazao je da svaki grad na svijetu mora da vodi računa o svojoj istoriji i kulturi, navodeći kako smatra da je taj segment u Podgorici zapostavljen i da se o njemu ne vodi dovoljno računa.

 

On je ocijenio i da je u Podgorici nepravedno zapostavljen centar, navodeći kako se ne smije dozvoliti da središte grada izgubi svoj identitet.

„U periodu koji je pred nama, moramo da uložimo u njegov razvoj, da motivišemo ljude da ulažu. Postoji mnogo načina na koji se to može ostvariti. Najprije se moraju urediti ulice koje su od značaja za centar Podgorice – Ulica slobode, Njegoševa i ostale, a zatim treba dostilizovati rekonstruisani dio Hercegovačke i izgraditi njen još neuređeni dio“, rekao je Radović za godišnjak Podgorica info.

Periferija nije zapostavljena

On nije saglasan da tvrdnjama da su naselja na periferiji zapostavljena na uštrb centra grada.

„Vraćanje života u centar grada je nešto na čemu mora da se radi u vremenu koje je pred nama. Kada govorimo o tome šta nedostaje Podgorici, dodao bih da još više moramo da ulažemo u izgradnju sportskih objekata…Da ne govorimo o tome da moramo pod hitno napraviti jedan ili dva zatvorena bazena. To je neophodnost grada, posebno imajući u vidu da smo jedna od vodećih reprezentacija u vaterpolu u Evropi i svijetu“, rekao je Radović.

Istakao je i da je protivnik toga da se određena obilježja grada uklanjaju. Tvrdi i kako je knjižara „Kultura“ trebalo da ostane tu gdje je bila.

„Koliko će se po osnovu zakupa inkasirati za taj prostor za mene je irelevantno. To je bilo obilježje grada“, rekao je Radović, ističući kako je neophodno vratiti život na rijeke.

Saglasan da je Podgorica u posljednjih 15 godina doživjela „nevjerovatan razvoj“, Radović je rekao da u cilju ulaganja i razvoja biznisa potrebno definisati objekte koji su prioritetni.

„I ako nema novaca u budžetu tražiti investitore na način da ih motivišemo da ulažu u ono što nedostaje ovom gradu“, rekao je Radović.

Podsjećajući da je od osnivanja „Zetagradnje“, uloženo oko 200 miliona eura u oko 300.000 kvadrata stambeno-poslovnih prostora, Radović je, govoreći o planovima za naredni period, najavio da im je interesantno tržište Beograda i Dalmacije.

Umjesto Duvanskog niče mali grad

„U Podgorici sada gradimo nekoliko objekata i  počinjemo da realizujemo naš projekat u okviru bivšeg 'Radoja Dakića', preko puta 'Delte'.  Čekamo da država definitivno riješi pitanje Duvanskog kombinata i preseli ga na drugu lokaciju. To je nešto što 'Zetagradnja' željno iščekuje i to će biti, što se mene tiče, stvarno zadovoljstvo i satisfakcija, što ću kroz razvoj projekta na tom zemljištu pružiti nešto potpuno novo ovom gradu, u pogledu načina na koji će da se odvijati i funkcionisati život i kako će da budući objekti izgledati. Gradićemo 150.000 kvadrata na pet hektara. Na površini zemlje neće biti automobila, sve će se u pogledu saobraćaja dešavati ispod zemlje. Cijeli prostor će da bude u mediteranskom stilu sa mnogo fontana i zelenih površina“, najavio je Radović.  

Govoreći o „podgoričkoj arhitekturi“, Radović je rekao da je Podgorica imala izvjesna arhitektonska obilježa u prošlosti.

„Nešto što je bilo vrijedno su Njegoševa i Ulica slobode. Vidim da novi hotel u Njegoševoj ulici ima interesantan stil koji će da unese malo živosti. To je ta arhitektura koja bi mogla da privuče neko interesovanje za centar grada“, kazao je Radović.

Istakao je kako ima ambiciju da u dijelu bivše kasarne „Morača”, gdje posjeduje zemljište, pokuša da napravi nešto trajno za Podgoricu.

„Nailazim na nerazumijevanje vezano za funkcionalnu namjenu i visinu objekta, kao budućeg repera starog dijela Podgorice. Ne gledam samo svoj interes, to je moja vizija razvoja centra grada“, zaključio je Radović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније