Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ PV Portal ]

06. 05. 2022. 10:48 >> 10:52
1

PROMOTIVNI VIDEO I BROŠURA

Pljevaljske džamije na četiri jezika

Brošurom i promotivnim videom kroz projekat “Pljevaljske džamije – kulturno istorijsko blago Crne Gore”, Edin Zuković, u lokalnoj zajednici poznat po promovisanju turističkih potencijala, predstavio je, pored nadaleko poznate Husein pašine džamije, i preostale tri gradske džamije, Hadži Alijinu džamiju, Rizvan Čauš džamiju i Hadži Zekerija džamiju

U periodu od 1576‐1830 Pljevlja (tadašnja Taslidža) su bila glavni grad Hercegovačkog sandžaka, kada je izgradjeno 27 džamija (devet u gradu i osamnaest na seoskom području). Iseljavanje stanovništva islamske vjeroispovjesti iz Pljevalja tokom čitavog XX vijeka za posledicu je imalo i gubitak i trajni nestanak značajnog broja spomenika materijalne i duhovne kulture – kazao je Zuković i dodao da je jedan od vidova turizma koji je u ekspanziji i vjerski turizam.

“Imajući to u vidu kao i ogroman uspjeh projekta, na kojem sam i sam bio učesnik kao autor promotivnog videa “Pljevaljski manastiri u službi razvoja vjerskog turizma” došao sam na ideju da široj javnosti kao i potencijalnim turistima predstavim i pljevaljske džamije. Svaka od preostale četiri džamije u našem gradu je stara po nekoliko vjekova i predstavljaju prave dragulje i kulturno istorijsko blago Pljevalja i Crne Gore. Ova ideja je dobila podršku Fonada za manjine Crne Gore i u okviru pomenutog projekta u proteklih 6 mjeseci izrađena je brošura koja je prevedena na engleski, turski i arapski jezik” – istakao je Zuković dodajući da će projekat biti veoma koristan imajući u vidu da Crna Gora u poslednje vrijeme pokušava da privuče što više turista iz arapskih zemalja kao što su Saudijska Arabija u Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Specifičnost ovih visoko platežnih turista je to što im je veoma bitno da u destinaciji u kojoj borave imaju vijerske objekte u kojima mogu obavljati molitve i mislim da je to u kombinaciji sa prelijepom prirodom i blizini nacionalnog parka Durmitor, šansa za naš grad. Osim brošure izradjen je i promotivni video. Svi promotivni materijali uradjeni u okviru ovog projekta biće ustupljeni TO Pljevlja na korištenje – naglasio je Zuković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније