Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 12. 2013. 18:06   >>  18:06 2

HRA VUJANOVIĆU

’Troje ne mogu ponovo u Tužilački savjet’

Akcija za ljudska prava apelovala je na predsjednika države Filipa Vujanovića da ne proglasi tri člana Tužilačkog savjeta koje je, prema mišljenju predstavnika te nevladine organizacije, nezakonito izabrala Konferencija tužilaca.

„Tužioci Veselin Vučković, Petar Kapuci i Miljana Radović, bili su članovi Tužilačkog savjeta i u prethodnom mandatu savjeta, a Zakon o državnom tužilaštvu izričito zabranjuje da se članovi savjeta biraju uzastopno, prije nego što protekne najmanje četiri godine od isteka prethodnog mandata“, saopšteno je iz HRA.

Iz te organizacije su apelovali i na poslanike, članove Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, da ne predlože gospođu Tatjanu Marković za članicu Tužilačkog savjeta, koja je bila članica ovog tijela u prethodnom mandatu, od 2012. godine.

„Odluka kojom bi imenovani bili ponovo proglašeni za članove Tužilačkog savjeta, po treći, odnosno drugi put uzastopno, bila bi izvjesno suprotna članu 85, stava 2 Zakona o državnom tužilaštvu koji glasi Članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca i uglednih pravnika mogu biti ponovo birani za člana Tužilačkog savjeta po isteku četiri godine od prestanka prethodnog mandata u Tužilačkom savjetu“, kaže se u otovrenom pismu HRA Vujanoviću.

U HRA, kako je navela izvršna direktorka Tea Gorjanc Prelević, od Vujanovića očekuju da postupi u skladu s njegovom odgovornom dužnošću tako da zaštiti zakonitost i odbije da proglasi kandidate, koji bi u suprotnom postali članovi tog tijela uzastopno po treći, odnosno drugi put, uprkos i slovu i cilju izričite zakonske odredbe, prenosi MINA.

Oni to očekuju, imajući u vidu da članove Tužilačkog savjeta iz reda tužilaca bira Konferencija tužilaca, da o njima Skupština ne glasa, već da je u nadležnosti Predsjednika države da u sljedećem i posljednjem koraku u proceduri proglasi Tužilački savjet, shodno članu 84 stav 4 Zakona o državnom tužilaštvu.

„Svrha citirane odredbe Zakona o državnom tužilaštvu, koja dozvoljava ponovni, ali ne i uzastopni izbor članova, je da obezbijedi demokratičnost tog tijela i spriječi moguće stvaranje ”klanova” koji ne doprinose nepristrasnom djelovanju ovog važnog organa za obezbjeđenje profesionalnosti i vladavine prava“, navela je Gorjanc Prelević.

Gorjanc Prelević: Rad savjeta netransparentan

Kako je rekla, izbor imenovanih po treći, odnosno drugi put uzastopno, bio bi ne samo nezakonit, već i suprotan cilju koji se pokušava ostvariti reformom pravosuđa, počev od Ustavne reforme – a to je da se uspostavi odgovorniji, profesionalniji i transparentniji Tužilački savjet, odnosno državno tužilaštvo.

„Rezultati rada Tužilačkog savjeta, čiji su članovi bili i sada izabrani, odnosno predloženi kandidati, u posljednjih pet godina, odnosno godinu dana,ne preporučuju da se izvrši njihov ponovni izbor“, navela je Gorjanc Prelević.

Prema njenim riječima, rad Savjeta je svih ovih godina bio netransparentan, Tužilački savjet je, za razliku od Sudskog savjeta, u kontinuitetu odbijao da javnosti dostavlja svoje odluke, u prvom mandatu, za četiri godine, nije sproveden ni jedan disciplinski postupak, od 2008. do danas nije sproveden ni jedan postupak razrješenja državnog tužioca, iako smatramo da je za to bilo osnova.

„U odnosu na kandidatkinju za članicu Tužilačkog savjeta, Tatjanu Marković, apelovaćemo i na Skupštinu da ne izvrši njen izbor, ali ako se dogodi da je Skupština ipak izabere, apelujemo za Vas da ni nju ne proglasite za članicu Savjeta, u skladu s Vašim državničkim ovlašćenjima", dodala je Gorjanc Prelević.

Marković je, kako navodi, članica aktuelnog Tužilačkog savjeta, koji će, shodno odredbi člana 135 gst. 3 Zakona o državnom tužilaštvu, ”nastaviti sa radom do izbora novog Tužilačkog savjeta u skladu sa ovim zakonom”.

„Ne može se smatrati da prethodnog mandata Tužilačkog savjeta od 2012. godine nije ni bilo, odnosno da izbor u novi Tužilački savjet ne bi značio novi, tj. uzastopni mandat, bez obzira na to što prethodni mandat nije trajao pune četiri godine“, rekla je Gorjanc Prelević.

Da je, kako dodaje, zakonodavac htio drugačije tumačenje, on bi to izričito naveo u prelaznim zakonskim odredbama citiranog člana Zakona o državnom tužilaštvu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније