Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 12. 2013. 18:21 >> 18:29
2

NAPAD NA VIJESTI

Marković: Kriminalne strukture sve nervoznije

Zaista je ovo situacija koja je prelila čašu, kazao je ministar pravde Duško Marković povodom sinoćnjeg kriminalnog akta prema dnevnoj novini Vijesti i njenom glavnom uredniku.

Nadležni državni organi moraju uraditi sve da bi se ovaj slučaj najhitnije rasvijetlio, kazao je Marković, konstatujući da kriminalne strukture u Crnoj Gori, očigledno, postaju sve nervoznije u odnosu na sužavanje prostora za njihovo djelovanje i njihov rad.

„Očigledno im smetaju i mediji, i ovo je ozbiljno upozorenja da naše aktivnosti moramo nastaviti još snažnije i još efikasnije. Nadam se brzim rezultatima“.

Marković je rekao da je o tome razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova i sa direktorom policije.

„U svakom slučaju, ovaj čin je gnusni kriminalni napad na redakciju Vijesti i sve novinare i sve zaposlene u Vijestima, i država mora na to odgovoriti“, zaključio je ministar pravde.

Ambasada V. Britanije: Sloboda medija jedno od osnovnih prava

Britanska Ambasada osudila je napad, navodeći da je sloboda medija jedno od osnovnih prava Evropske unije i osnovni dio zdrave demokratije.

Iz Ambasade su poručili da očekuju da vlasti što prije istraže slučaj i optuže počinioce. »Pozdravljamo posvećenost Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije da hitno istraže ovaj slučaj i zaštite slobodu izražavanja svih u Crnoj Gori«, kaže se u saopštenju.

Ambasada će, kako su naveli, nastaviti da prate poštovanje svih ljudskih prava, uključujući prava medija i novinara, dok Crna Gora nastavlja sa pristupnim pregovorima sa EU.

Sindikat medija: Licemjerne „oštre osude“ od strane državnog vrha

Sindikat medija pozvao je državni vrh „da konačno prestane sa davanjem licemjernih izjava o "oštroj osudi" napada na novinare i crnogorske medijske kuće“.

U saopštenju koje potpisuje članica Glavnog odbora i Komisije za kontrolu slučajeva napada na novinare, Mila Radulović, navodi se sljedeće:

„Da posljednju deceniju nadležni nijesu "oštro osuđivali" ubistvo Duška Jovanovića, napad na direktora "Vijesti" Željka Ivanovića, brutalne napade na novinare Tufika Softića, Mladena Stojovića ... već da su makar u jednom od tih slučajeva dozvolili da se otkriju nalogodavci i izvršioci, sada ne bi osuđivali još jedan u nizu napada na "Vijesti", saopšteno je iz Sindikata medija.

U tom sindikatu smatraju da je bacanje eksplozivne naprave na redakciju dnevnika "Vijesti" očekivano, obzirom na činjenicu da država godinama toleriše neviđeno nasilje nad novinarima.

„Koliko Jovanovića treba da se ponovi da bi policija i tužilaštvo konačno počeli da rade svoj posao? Atakovanje na živote medijskih radnika na dan kada je osnovana Komisija koja bi trebalo da utvrdi propuste policije, tužilaštva i sudstva upravo u takvim slučajevima, u svakoj demokratskoj državi bilo bi ozbiljno upozorenje da novinari više nijesu bezbjedni na svom radnom mjestu. Sindikat medija će insistirati na utvrđivanju zakonske norme kojom će se napad na novinare kažnajvati na način na koji se to radi kada su u pitanju službena lica“, zaključuje se u reagovanju sindikata medija.

Osuda zaštitnika ljudskih prava

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković najoštrije osuđuje sinoćnji bombaški napad na dnevni list “Vijesti”.

 „Sloboda medija i slobodno novinarstvo od ključnog su značaja u demokratskom društvu, naročito za informisanje javnosti, za slobodno formiranje i izražavanje mišljenja i ideja i za praćenja rada organa vlasti. Ovim napadom ugroženi su životi novinara dnevnog lista „Vijesti“ koji su sinoc bili u prostorijama redakcije „Vijesti“, kao i sloboda medija i slobodno i neometano bavljanje novinarstvom, navodi se u saopštenju Bakovića.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније