Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 05. 2022. 06:58 >> 16:53
2

POVEZATI DVA GRADA

Traže izgradnju tunela između Rožaja i Peći

U blizini graničnog prelaza Kula juče se okupilo 30 građana iz Rožaja i Peći koji traže da se što prije krene sa dugo najavljivanom izgradnjom tunela između te dvije opštine. Ukazuju da postojeći putni pravac predstavlja opasnost o živote, pa pozivaju premijere Crne Gore i Albanije da se počne sa radovima tunela čije idejno rješenje je predstavljeno još 2018.

Učitelj u penziji, osamdeset devetogodišnji Soko Dacić iz rožajskog sela Bukelj, nerado se prisjeća iskustava na planinskom prevoju Kula koja je stekao putujući na relaciji Rožaje- Peć.

"Kad smo otišli gore, na prevoju Kule, nijesmo mogli dalje i tu smo prenoćili, i ne samo mi, kolona je prenoćila. I došli smo, sutra dan smo se digli da bismo se vratili za Rožaje, tu ću sebe malo da pohvalim, bio sam prvi u koloni, krenuli smo prema Rožajama, samo je prestala mećava", priča Soko Dacić.

U Peć se ipak moralo ići...

"Naš život je zavisio od Peći, većinom od Peći, i Pećanci od nas. Odavde je otišla jedna velika količina naših proizvoda, npr. u vidu građe, oni su ovdje uzimali a mi smo uzimali posebno hranu otuda. Tako da je to uslovlljeno bilo, taj život naš je bio zajednički uvijek. I ne samo našeg naroda, što kažu muhamedanskog, nego i pravoslavnog", navodi Dacić.

A da je neophodno unaprijediti putnu povezanost Crne Gore i Kosova poručila je i grupa građana iz Rožaja i Peći koji su se okupili u blizini graničnog prelaza Kula. Oni su ukazali na značaj izgradnje tunela između dvije opštine čije je idejno rješenje predstavljeno javnosti 2018. godine.

"Dugo godina smo čekali da se otvori ovaj tunel. To je jedina investicija, najveća što bi bila za Rožaje, za rožajski narod i pećki narod. Pozivam sada ovu izvršnu vlast, premijera Dritana Abazovića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da nam izađu u susret i da što prije započnu izgradnju ovoga tunela, da bi mogli normalno da komuniciramo", poručio je Ćerim Ljaić iz Rožaja.

"Mi smo došli kao civilno društvo danas ovdje, na neki način da pomognemo da ova ideja bude realizovana. Ja mislim da će ovo pomoći i integraciji Crne Gore i Kosova u EU", kazao je Veton Mujaj, nevladin aktivista sa Kosova.

"Svakog momenta je tu promet ljudi, roba i kapitala, dobro bi bilo a to svi znaju, i prethodnici su govorili o tome, da se Vlada posveti ovom problemu i da se ide na rješavanje istog", kazao je Ismet Kalač, potpredsjednik Opštine Rožaje.

Tunel bi bio dug oko 7 kilometara, a put između Rožaja i Peći duplo kraći. Saobraćajnica bi povezala auto puteve Bar-Boljare i Priština-Peć. Projekat bi, saglasni su naši sagovornici, stvorio čvrste pretpostavke za jaču privrednu i turističku saradnju zemalja regiona.

"Ekonomija bi daleko otišla kada bismo imali tu kratku vezu između Crne Gore i Kosova. Mnogo bi otišla daleko a i odnosi bi se poboljšali i ljudi bi se ovako više udružili", ocijenio je Soko Dacić.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su poručili, da je, prilikom nedavne zvanične posjete Kosovu, pitanje izgradnje tunela između Rožaja i Peći svrstano u prioritete. Ostaje nam da vidimo kada će, i da li će početi njegova izgradnja.

Dženana Kuč, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније