Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 02. 2013. 12:26 >> 12:20
5

REAGOVANJE

Mitropolit Mihailo: SPC kao Trobogi Bog

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo reagovao je povodom izjave koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića, da „nikakva komunikacija se nepriznatom CPC nije moguća“, kazavši da Džomić ne zna pravo ime crkve, te da bi se moglo komunicirati na legalan i legitiman način, samo kada SPC jasno odredi jedini naziv.

Na početku njegove izjave njegova crkva se zove „Pravoslavna crkva“, zatim to je „Srpska pravoslavna crkva“ i na kraju to je „Mitropolija crnogorsko-primorska“. Negirajući ostale, u prvom redu CPC i Vladu Crne Gore, SPC se legitimiše kao nepostojeći troimeni identitet bez identiteta, kao Trobogi Bog. Da bi se sa njima kao pregovaračkom stranom moglo uopšte komunicirati na legalan i legitiman način uslov je da ona odredi svoj jedini, jedinstveni i pravi naziv „Srpska prvoslavna crkva“ a ne da stideći se njega krije se i prikriva pod lažnim imenom „Pravoslavna crkva“, a zatim Mitroplija crnogorsko-primorska što nema nikakvo drugo značenje sem da figuriše kao filijala Srpske crkve u Crnoj Gori, stoji u reagovanju mitropolita.

Paradoks nad paradoksima je da SPC kao filijala ima više prava od domicilne CPC koja, kako je rečeno s mjerodavnog mjesta,  očekuje formiranje nadležne komisije za rješavanje crkvenog pitanja i pitanja crkvene imovine, zaključio je Mitropolit Mihailo.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније