Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 01. 2013. 15:31 >> 15:45

Predlog Vladi i Skupštini

CHK: Usvojiti Zakon o holokaustu

Crnogorski Helsinški komitet za ljudska prava (CHK) predložio je da Vlada i Skupština donesu zakon kojim će u Crnoj Gori biti ustanovljen Dan sjećanja na žrtve Holokausta, drugih genocida i zločina protiv čovječnosti.

Crna Gora treba odredi svoj stav prema čuvanju sjećanja na žrtve Holokausta i drugih genocida i zločina protiv čovječnosti, ocijenili su iz CHK-a.

„Dio odgovornosti za užasne zločine počinjene u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, uključujući genocid na području Srebrenice, snose i pojedinci iz Crne Gore“, ocijenio je predsjednik CHK, Slobodan Franović.

Franović dodaje da je u izbornom procesu krajem 2012. došlo do oživljavanja politike negiranja i relativizovanja zločina, posebno zločina genocida na području Srebrenice.

CHK akcenat stavlja na obrazovanje, jer će učenici razviti svijest da se takvi zločini mogu ponoviti bilo kome drugom.
„Dobra upućenost i jasno razumijevanje holokausta, paradigme genocida, može pomoći učiteljima i nastavnicima u shvatanju drugih genocida, masovnih zločina i kršenja ljudskih prava“, naveo je Franović.

Kako stoji u saopštenju, Ministarstvu prosvjete je predloženo da u obrazovne programe na svim nivoima obrazovanja na prikladan način uključi i poučavanje o Holokaustu, drugim genocidima i zločinima protiv čovječnosti.

„CHK predlaže Vladi i Skupštini Crne Gore da sačine i usvoje Prijedlog odgovarajućeg akta kojim će u Crnoj Gori biti zvanično ustanovljen Dan sjećanja na žrtve Holokausta, drugih genocida ,uključujući i genocid na području Srebrenice, i zločina protiv čovječnosti“, naveo je Franović.

Iz CHK-a navode da se crnogorske vlasti nijesu ispunile međunarodne obaveze koje se tiču zločina.
„CHK je više puta tražio od vlasti da budu odlučnije u ispunjavanju međunarodnih obaveza i standarda, što bi bilo u skladu sa antifašističkim tradicijama Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније