Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

25. 07. 2022. 10:26 >> 11:04
1

SMOLOVIĆ

Uz Cmiljaču i Đalovića pećinu bilo bi do 150 hiljada turista u Bijelom Polju

Prema procjenama studija evropskih turističkih operatora Bijelo Polje uz žičaru Cmiljača i Đalovića pećinu treba da primi oko 100 i 150 hiljada turista, kazao je presjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović. On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da se moraju nastaviti radovi na Đalovića pećini i Cmiljači jer su to projekti od suštinskog značaja za razvoj Bijelog Polja, te da bez toga ono nema perspektivu.

"Otvaranje dipoinice značajno je za nas, skratilo je put za nekih pola sata, ali posebno je značajno što je povećana bezbjednost, psihološki nas je veoma približio Podgorici, pored toga što nas je infrastrukturno približio, primjećujemo već priliv turista sa primorja koji su se raniji plašili da se upute za Bijelo Polje", kazao je Smolović.

Benefite puta Bijelopoljci će, ističe, osjetiti tek izgradnjom druge i treće faze, povezivanjem sa Srbijom, kada će im Beograd biti na dva sata, a Podgorica na sat.

Smolović je istakao da su u Bijelom Polju uradili jedan vrijedan projekat, valorizaciju gradskog trga.

Istakao je da očekuje da će se što prije završiti radovi na Đalovića pećini i da treba nekih godinu dana intezivnog rada da bi došlo do otvaranja.

Đalovića pećina je, kaže, speleološki biser ne samo Crne Gore nego i istočne Evrope.

"Od 30. avgusta prije dvije godine, 2020. sve je stalo, ono što je do opštine tu ne skripi, Uprava za izvođenje radova i Ministarstvo kapitalnih investicija tadašnje je na određeni način, da ne kažem zaustavila radove, malo koronakrizom a malo i ekonomskom krizom, a malo nebrigom nadležnih državnih istitucija, mi smo iz lokalne saouprave podsjećali, pomagali, apelovali", poručio je on.

Uz Cmiljaču i Đalovića pećinu bilo bi do 150 hiljada turista u Bijelom Polju.

"Nova Vlada nas ubjeđuje da će se radovi nastaviti, ministar kapitalnih ivesticija i ministar ekonomije bili su u posjeti Bijelom Polju, mi očekujemo te mašine da nastave taj rad, treba nekih godinu dana intezivnog rada da bi došlo do otvaranja. Gondola jeste postavljena ali nije puštena, jedna polovina puta je asfaltirana, na drugu se čeka, završeno je elektrosnadbijevanje, i proboj unutrašnjosti enterijera pećine, kada se završi kilometar i nekih 300 metara četiri glavne dvorane u srcu pećine ćete moći da posjetite u 25 minuta. Na sat vremena ćemo imati 75 posjetioca", kazao je Smolović.

Bilo je, kako ističe, par nelegalnih aktivnosti na žičari Cmiljači, a obaveza je izvođača radova i Uprave javnih radova da štiti skijalište.

"Mi smo o tome obavijestili i MUP i Komunalne inspekcije, izvođače i nadlažne inistitucije, obaveza je izvođača radova i inestitora da čuvaju skijalište, mi se dosta brinemo o tome, ali je nemoguće raditi bez investitora i izvođača radova. Mi apelujemo na Vladu na ministre, Upravu javnih radova, da radi na tome, jer su to projekti od vitalnog kapitalnog značaja za razvoj Bijelog Polja. Bez toga ono nema perspektivu", poručio je Smolović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније