Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 02. 2013. 19:37 >> 19:32
1

USUSRET ZAKONU

Đorđević: Džomić ne želi dijalog

Sociolog religije Mirko Đorđević kazao je za Portal Analitika da su izjave u posljednjem medijskom istupu koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojereja Velibora Džomića kontradiktorne, jer se, kako je precizirao, ne može u isto vrijeme zalagati za traženje pomoći od stručnjaka iz Evrope u izradi novog zakona o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, a sa druge strane, odbijati svaku mogućnost komunikacije sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

 

“On je od onih koji neće nikakav dijalog i koji hoće da u Crnoj Gori postoji samo jedna pravoslavna crkva. Pa u Ukrajini ih ima osam! Zaista, u Džomićevom intervjuu za In4S, zbunjuju barem dvije stvari. Kada Džomić, inače desna ruka mitropolita Amfilohija, kaže da u pripremi novog zakona o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori treba potražiti pomoć od stručnjaka iz Savjeta Evrope,  on očigledno prenebregava činjenicu da Evropa nikada ne bi prihvatila ono što se sada radi sa crkvama i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, ali u Srbiji. Jer, u Evropi, ustavi evropskih država, garantuju, jemče  slobodu vjeroispovijesti svakome. A isključivi stav Džomića da nikakva komunikacija sa Crnogorskom pravoslavnom nije moguća, u suprotnosti je sa evropskom praksom i evropskim vrijednostima kada su u pitanju crkve i vjerske zajednice ”, kaže  Đorđević.

Sagovornik Portala Analitika smatra da je Džomićev stav krajnje pogrešan.

“Mislim da Džomić griješi. To je veoma tvrd stav. Ako se prihvata dijalog, on mora da obuhvati sve crkve i vjerske zajednice, i male i velike. Takav stav neće pomoći da se odnosi između crkava i vjerskih zajednica riješe . Tu nema ni dijaloga ni rješenja. U Evropi se zagovara princip da se sa crkvama i vjerskim zajednicama mora razgovarati.”

Džomić je u intervjuu za internet portal In4S kazao da Vlada Crne Gore nema adekvatne stručnjake koji poznaju državno-crkveno pravo, zbog čega, kako je dodao,  prilikom pripreme novog zakona o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, treba potražiti pomoć od stručnjaka iz Savjeta Evrope, a u radnu grupu uključiti i kvalifikovane predstavnike crkava i vjerskih zajednica. On je bio isključiv u stavu da u cijelom procesu, “nikakva komunikacija sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom nije moguća”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније