Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2013. 12:33   >>  28. 02. 2013. 08:53 1

20 GODINA OD ZLOČINA

VIDEO: Pronaći nalogodavce zločina u Štrpcima

Predstavnici Foruma Bošnjaka položili su danas cvijeće na Spomen obilježje civilnim žrtvama ratova iz devedesetih na Pobrežju u Podgorici, povodom 20 godina od zločina u Štrpcima, poručivši da se nadaju da će nalogodavci biti otkriveni.

Pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske pod komandom Milana Lukića, 27. februara 1993. godine, oteli iz voza, na stanici Štrpci, na dijelu pruge Beograd-Bar koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, 19 putnika od kojih su 18 Bošnjaka i jedan Hrvat. Kasnije su ih zvjerski ubili.

Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović kazao je da se taj događaj ne može zaboraviti.

»Ono što je najvažnije je da naša poruka mora biti kako zajedno sačuvati sebe, kako živjeti, a da se međusobno poštujemo, na koji način da izbjegnemo sve nevolje koje mogu da naiđu i koje su bile«, rekao je Tuzović.

Komentarišući to što je jedini osuđeni za otmicu i likvidaciju Nebojša Ranisavljević, kome je već istekla 15-godišnja kazna, Tuzović je kazao da računa da nije prestala odgovornost na državnoj liniji.

»Ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mislim da ove tri države, a nijesam ja taj koji treba da ih podučava, jer imaju snage i moći da to urade, ne bi trebalo da dozvole da zločinci ostanu nekažnjeni«, rekao je on.

Tuzović je podsjetio da je Lukić dobio doživotnu robiju u Hagu, ali ne za taj slučaj.

»Jedino je kažnjen Ranisavljević i on je tu kaznu odležao, a on je bio, kako bi u Podgorici rekli, ćišmak u odnosu na ono što su drugi radili. Nadamo se da se to neće zaboraviti i da će države tražiti nalogodavce. Ko su, mi ne znamo, postoje organi koji će se time baviti, vjerujemo da to neće izostati«, poručio je on.

Sestra Nijazima Kajevića, jednog od 19 ubijenih putnika, Šefika Kajević, kazala je da samo može da zamoli vlast i državu da im pomognu u pronalaženju kostiju.

Zumreta Rastoder, sestra Ismeta Babačića, poručila je da poslije 20 godina neće nikog više ništa da moli.

,,Da su nešto htjeli da urade, vjerovatno bi dosad uradili. Poslije 20 godina je potpuno besmisleno nekog moliti da nešto uradi, a mi 20 godina molimo i molimo, a ništa ne dobijamo’’, kazala je Rastoder.

Na Spomen obilježje na Pobrežju cvijeće su danas položili i predstavnici Liberalne partije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније