Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 01. 2014. 14:33 >> 14:33

U PARLAMENTU

Zakon o zaštiti kitova i delfina

Crnogorska Skupština usvojiće Zakon o potvrđivanju amandmana na Sporazum o zaštiti kitova i delfina u Crnom i Sredozemnom moru i pripadajućoj zoni Atlantskog okeana.

 



Sporazum koji je potpisan 1996. godine u Monaku ratifikovale su 23 države, među kojima i Crna Gora. Prema amandmanima koji su usvojeni na zasjedanju ugovornih strana 2010. u Monaku, Crna Gora je obavezna da izvrši izmjene i dopune Sporazuma.

Države, koje su potpisale Sporazum obavezale su se na zaštitu delfina i kitova uspostavljanjem mreže morskih područja kojima se osiguravaju hranilišta ili mjesta za razmnožavanje i podizanje mladih.

Dokumentom se predviđa donošenje zakonskih propisa kojima će se slučajni ili namjerni ulov delfina i kitova svesti na najmanju mjeru.

Navodi se da migracioni putevi mnogih divljih životinja zaštićenih ovim Sporazumom vode i preko teritorije Crne Gore.

"Zbog toga su i druge zemlje zainteresovane na zajedničku saradnju na njihovom očuvanju i zaštitu stanovišta, što bi doprinijelo ukupnom naporima zaštite biodiverziteta u Crnoj Gori", navodi se u predloženom zakonu.

Glavna područja za očuvanje biodiverziteta su područja oko Bokokotorskog zaliva, koji je važno mrijestilište i vjerovatno biloški najbolje istraženo područje sa brojnim rijetkim vrstama.

Smatra se da su flora i fauna priobalne zone najugroženiji u Crnoj Gori.

"Pored važećih zakonskih propisa donošenjem strateških dokumenata u oblasti životne sredine, ratifikacijom ovog Sporazuma, saradnjom sa relevetnim međunarodnim organizacijama na globalnom, EU i regionalnom nivou, stvara se okvir za sprovođenje odredbi Sporazuma i zaštiti biodiverziteta Crne Gore", navodi se u zakonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније