Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 01. 2014. 16:39 >> 16:39

NUMANOVIĆ

Gradiće se 62 stana za Rome u Nikšiću

Nikšić će, izgradnjom 62 stana za Rome, biti prva opština koja će u ovoj godini rješavati stambeno pitanje za tu populaciju regionalnim projektom urađenim za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

On je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Nikšića, Veselinom Grbovićem, precizirao da je od potrebnih 500 miliona za region, obezbijeđeno oko 250 miliona eura u kojima je Crna Gora našla šansu da dobije dio sredstava za izgradnju stanova Romima.

„Stambeni problem Roma u Crnoj Gori najizraženiji je u kampovima na Koniku. I u Nikšiću je taj problem jako izražen, ali na sreću, ubrzo će se smanjiti kroz predviđenu izgradnju 62 stana“, rekao je Numanović.

Prema njegovim riječima, Romima će se nastaviti pomoć i u školovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i zapošljavanju, čime će se stvoriti pretpostavke da kao i ostali građani u granicama ekonomskih mogućnosti ostvare sva prava.

Kako je kazao, usvojen je i Akcioni plan za integraciju Roma i to je nastavak brige o toj populaciji.

„Ulazimo u fazu kada se zacrtano u poštovanju ljudskih i manjinskih prava mora i realizovati, sa čime je Opština Nikšić počela još 2007.godine usvajanjem Akcionog plana za rodnu ravnopravnost i otvaranjem kancelarije. Rodna ravnopravnost u Nikšiću ispoštovana je i u zastupljenosti žena i u Skupštini, i radu lokalne samouprave“, ocijenio je Numanović.

Govoreći o problemu nasilja nad ženama, on je kazao da će se opština Nikšić zajedno sa međunarodnim institucijama intenzivno uključiti u realizaciju projekata namijenjenih ženama zainteresovanim za biznis, u čemu će im pomoći Ministarstvo.

„Problemom nasilja nad ženama, koje je sve vidljivije, moramo se kao društvo intenzivnije baviti. Opština Nikšić, zajedno sa nama, podržala je nevladinu organizaciju SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, koja će izgraditi sklonište“, rekao je Numanović.

On je najavio nastavak pomoći svim organizacijama koje se bave tom problematikom i istakao da se kroz državne institucije sistema problem nasilja nad ženama mora suzbiti na najmanju moguću mjeru, zbog čega će nastaviti edukacije nadležnih institucija.

Numanović je pohvalio i angažman opštine Nikšić prema osobama sa invaliditetom i ukazao da se ne smiju posmatrati kao socijalna kategorija, no da moraju biti u rangu ostalih građana sa istim pravima i obavezama.

Upitan da li će pomoći u razrješenju stambenog problema porodica iz nikšićkog naselja Zvjerinjak koji treba da se isele iz svojih kuća izgrađenih na privatnom zemljištu, Numanović je kazao da će im nikšićka opština, država i nevladin sektor pokušati iznaći potrebna sredstva i odgovarajuću lokaciju.

Govoreći o rodnoj ravnopravnosti, Grbović je rekao da Nikšić u odnosu na druge gradove ima i više zaposlenih žena u opštini.

Kako je kazao, u gradskoj Skupštini 24 odsto su žene, dok je u drugim opštinama taj procenat od 10 do 15 odsto.

„U opštini od 15 Sekretarijata sedam vode žene, a osam muškaraci. To je dokaz da poštujemo rodnu ravnopravnost, a u toku je izrada novih Akcionih planova u koji ćemo uvrstiti i ljudska i manjinska prava, da bi ispunili zahtjeve pristupanja Evropskoj uniji“, kazao je Grbović.

Numanović je boravio u Nikšiću u sklopu, kako je kazao, predviđenih posjeta svim opštinama u Crnoj Gori da bi zajedno radili na realizaciji Akcionog plana za poglavlja 23 i 24.

 

Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније