Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 01. 2014. 13:36 >> 13:43

O BUDŽETU

CDT: Netransparentna ministarstva

Cnogorska ministarstva u potpunosti su netransparentna kada je u pitanju objavljivanje informacija o budžetu na svojim internet stranicama, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Istraživanje koje je CDT uradio od avgusta do oktobra prošle godine pokazalo je da ministarstva ne objavljuju godišnji budžet, niti bilo kakva objašnjenja o načinu trošenja novca.

Koordinator programa Dobro upravljanje u CDT-u, Đorđije Brkuljan, rekao je agenciji MINA da većina ministarstava ne objavljuje svoje završne račune za posljednje tri godine pa se, kako je rekao, nameće zaključak da institucije ne smatraju da je potrebno da planiranje i trošenje novca iz budžeta približe građanima.

»Iako ohrabruje informacija da je nekoliko ministarstva nakon tog istraživanja objavilo dio potrebnih dokumenata na veb sajt, CDT smatra da je ključni problem to što budžetska transparentnost u ovom trenutku nije prioritet niti politika Vlade«, kazao je Brkuljan.

Prema njegovim riječima, da bi državne institucije riješile problem izuzetno niske budžetske transparentnosti, moraju da objavljuju godišnje budžete i završne račune i tako građanima pojašnjavati na koji način se troši njihov novac.

»Uz to, moraju kreirati posebne budžete za građane kako bi im na što jednostavniji način objasnili šta je budžet, kako se on kreira, kako se troši, za koje namjene i u koje svrhe. Ti podaci građanima moraju biti dostupni u excel formatu koji omogućava proste računske operacije odnosno kopiranje i obradu tih podataka«, poručio je Brkuljan.

On je kazao da te informacije moraju biti istaknute na sajtu kako bi ih građani što jednostavnije pronašli i kako bi znali koje usluge od države dobijaju za svoj novac.

»Pored toga što bi time kvalitetnije predstavile svoj rad i građanima objasnile kako se troši njihov novac, institucije bi otklonile sumnju u zloupotrebe državnih resursa, kao jednog od glavnih problem koji opterećuje izborni proces«, smatra Brkuljan.

On je rekao da CDT smatra da Vlada mora mnogo ranije dostavljati budžet parlamentu kako se ne bi nastavila dosadašnja praksa da poslanici za manje od mjesec vode raspravu o tom važnom i obimnom dokumentu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније