Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 01. 2014. 09:34   >>  09:34

ISTRAŽIVANJE

Inkluziju podržava 80 odsto građana

Inkluzivno obrazovanje podržava 80 odsto crnogorskih građana, pokazalo je posljednje istraživanju o znanju, stavovima i ponašanju građana Crne Gore prema djeci sa smetnjama u razvoju, koje je sprovedeno u okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, istraživanje je urađeno u decembru 2013, a pokazalo je da Crna Gora vidno napreduje na putu da postane inkluzivno društvo.

"Želim da čestitam svim našim partnerima na uspjehu koji smo postigli do sada i da ih pozovem da podrže dalje napore ka izgradjivanju inkluzivnog društva u Crnoj Gori," rekao je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Kao rezultat zajedničkih napora koalicije partnera za inkluziju, koja je formirana u okviru kampanje i koju predvode Vlada Crne Gore i UNICEF, procenat građana Crne Gore kojima je neprihvatljivo da dijete sa smetnjama u razvoju ide u isto odjeljenje sa njihovim smanjio se sa 64 odsto u avgustu 2010. na 20 odsto u decembru 2013. To znači da 80 odsto građana sada podržava inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori.

Takođe, svaki drugi građanin sada prihvata da dijete sa smetnjama u razvoju može biti najbolji prijatelj njegovog djeteta. Procenat onih kojima je to neprihvatljivo smanjio se sa 77 odsto u avgustu 2010. na 49 odsto u decembru 2013.

Istovremeno se povećala i svijest građana o osnovnom ljudskom pravu i potrebi svakog djeteta, bez obzira da li ima smetnje u razvoju, da raste u toplom porodičnom okruženju. Naime, procenat ljudi koji smatraju da je za djecu sa smetnjama u razvoju koja su bez roditeljskog staranja bolje da odrastaju u hraniteljskoj porodici nego u instituciji povećao se sa 51 odsto u avgustu 2010. na 73 odsto u decembru 2013.

"Dok se radujemo zbog činjenice da sve više građana podržava inkluziju, treba da nastavimo da predano radimo kako bi svaka crnogorska škola bila inkluzivna, svaka opština imala dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, kako bi se obezbijedila kvalitetna podrška porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju i poboljšalo otkrivanje i procjena smetnji u razvoju kod djece tokom ranog djetinjstva" ističe Perks i dodaje da "svako može doprinijeti ovom procesu tako što ce direktno podržati inkluzivne servise u lokalnoj zajednici".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније