Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 01. 2014. 12:44 >> 12:45
2

ZA EFKASNIJE PRAVOSUĐE

Javni izvršitelji položili zakletve

Javni izvršitelji, koji treba da pravosudni sistem rasterete neizvršenih pravosnažnih presuda danas su svečano položili zakletvu pred ministrom pravde Duškom Markovićem.

 

Marković kazao je da polaganje zakletve javnih izvršietelja zaslužuje mjesto u kalendaru važnih događaja za crnogorsko pravosuđe, navodeći da je to prva zanačajna aktivnost na planu reforme pravosuđa, nakon otvaranja poglavlja vladavine prava.

"Oni treba da budu nosioci posljednje faze u ostvarivanju pravde i njenog izvršenja. Izvršenje presude je smisao cijelog postupka. Donijeti pravosudnu presudu a ne izvršiti je, znači da pravda kasni, a zakašnjela pravda je uskraćena pravda", naveo je on.

Marković je kazao da su neizvršene sudske presude najveće opterećenje za crnogorksi pravosudni sistem, navodeći da će preuzimanjem izvršenja od sudova doprinijeti njihovom rasterećenju, a time i jačanju efikasnsoti .

"Koliko profesionalno primamljiv i vjerovatno finansijski isplativ, vaš poziv će biti težak, jer u današnjem socioekonomskom kontekstu na neka vrata nije lako zakucati", rekao je on , navodeći da javne izvršitelje u potpunosti štiti zakon.



 

Marković je najavio da slijedi formiranje Komore javnih izvršitelja, kao i njihova imenovanja u svim opštinama, kao i da će prva evaluacija njihovog rada biti krajem naredne godine.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, rekao je da u prenosu evropskog zakonodavstva u pravni sistem Crne Gore postoje faze harmonizacije, primjene i prinudne primjene.

U ime javnih izvršitelja, Aleksdandar Konstantin Zloković, kazao je da su javni izvršitelji diplomirani pravnici koji ispunjavaju zakonom propisane kriterijume, i koje imenuje ministar pravde. Prema njegovim rijelima, od uvođenja nove profesije benefite bi trebalo da osjete sudovi, koji će znatno biti rasterećeni od izvršnih predmeta, kao i strani investitori koji će imati veću pravnu sigurnost.

Javni izvršitelji počinju sa radom 60 dana od polaganja zakletve.

(Mina)

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније