Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2014. 08:00   >>  08:04 37

U HRAMU

Amfilohije među svecima

Na ktitorskoj fresci u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici oslikani su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, pokojni patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh Mojskovski Aleksej, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

 

Na fresci, koja se nalazi na desnom zidu, u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije, koji je nacrtan ispred ostalih, "predaje hram" Isusu.

Protojerej Velibor Džomić kazao je "Vijestima" da je u pitanju ktitorska freska, koja se uvijek nalazi sa južne strane hrama, na ulazu.

"Ktitorska freska čini sastavni dio freskopisa jednog pravoslavnog hrama. Ostaje kao svjedočanstvo budućim naraštajima o onima koji su gradili hram i koji su se ugradili u taj hram. Tako je i u ovom slučaju", kazao je Džomić.

Na freskama se sveci slikaju sa oreolima, a ktitori bez oreola. Na jednim od ulaznih vrata u hram, iznad uklesanog Svetog Petra Cetinjskog piše "Za pokoj duše Duška Jovanovića".

Duško Jovanović, pokojni urednik "Dana" ubijen je u noći, 27. maja 2004. godine ispred redakcije tog lista.

Na istim vratima stoje uklesane i riječi mitropolita Amfilohija: "Brate Duško, na pravdi Boga si nastradao. Blago postradalima pravde radi, njihovo je carstvo nebesko".

Kamen temeljac za izgradnju hrama 9. avgusta 1993. postavila su tri patrijarha, vaseljenski Vartolomej , srpski Pavle i moskovski Aleksij.

Hram Hristovog Vaskresenja građen je dvije decenije, a osveštan je 7. oktobra 2013.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније