Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 01. 2014. 15:36 >> 15:37

NOVAC ZA NVO

Opštine dijele pare bez konkursa

Finansijska podrška nevladinim organizacijama iz opštinskih budžeta i dalje je veoma skromna, a način dodjele sredstava u prošloj godini bio, u velikoj mjeri, sproveden mimo zvaničnih konkursa za dodjelu sredstava. Do tog zaključka došao je Centar za razvoj nevladinih organizacija na osnovu istraživanja finansiranja projekata NVO iz lokalnih budžeta za 2013.

U toj NVO kažu da im je tokom istraživanja, na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, u zakonskom roku odgovorilo 16 opština dok su zbog ćutanja administracije žalbe upućene na adrese četiri  opštine: Bijelo Polje, Herceg Novi, Berane i Ulcinj.

"Opštine Bijelo Polje i Ulcinj već dvije godine ignorišu dopise CRNVO-a na ovu temu, i na taj način kontinuirano krše zakon o slobodnom pristupu informacijama, ometaju sprovođenje  istraživanja i onemogućavaju građanima da dobiju informacije od opšteg interesa", poručuju iz CRNVO.

Za projekte NVO, iz opštinskih budžeta, u 2013., ukupno je raspodijeljeno 407.714 eura. Od toga je 313.909 eura dodijeljeno na osnovu Odluka o raspodjeli sredstava za projekte pristigle putem konkursa, dok je na osnovu drugih pravnih osnova dodijeljeno 93.804 eura.

"Dakle, 77 odsto sredstava dodijeljeno je na osnovu konkursa, a 23 odsto po drugim pravnim osnovima, u čak 12 opština. Ovo je do sada najveći iznos sredstava koji je dodijeljen nevladinim organizacijama mimo konkursa, uglavnom na osnovu odluka predsjednika opština, bez bilo kakvih unaprijed definisanih kriterijuma i uslova", poručuju iz CRNVO.  

Iako predsjednici opština imaju ovu mogućnost na osnovu statuta, smatramo pogrešnim uspostavljanje ovakve prakse, netransparentne dodjele ionako ograničenih sredstava.

"Veoma je zabrinjavajuće što neke opštine ovakav način dodjele  već ponavljaju, još od  2011. Tako je u prijestonici Cetinje  i prošle godine mimo konkursa opredijeljeno 3.100 eura, a ove godine je taj iznos značajno uvećan - 21.314 eura", navodi se u saopštenju CRNVO.

Podaci te NVO su pokazali da 7 opština (Bar, Prijestonica Cetinje, Kolašin, Nikšić, Žabljak, Pljevlja i Šavnik )  nije uopšte raspisalo konkurs, iako su imali obavezu da to učine.

Od toga, u opštinama Bar, Šavnik i Žabljak,  nije bilo nikakve dodjele sredstava za projekte NVO u 2013.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније