Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 01. 2014. 11:58 >> 11:57

DISKRIMINACIJA

Odnos prema Romima kao prema Jevrejima

Najveća diskriminacija u Crnoj Gori prisutna je prema Romima, što pokazuju i najnovije istraživanja. To je ujedno i najbolja slika stanja u kojem živi ta manjinska grupa, zaključeno je tokom regionalne konferencije o Dekadi inkluzije Roma 2005.-2015. "Diskriminacija Roma - izazovi anticiganizma i višestruka diskriminacija".

 

 

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da Crna Gora organizovanjem ovakvih konferencija želi pokazati punu posvećenost romskoj populaciji.

"Ipak, priznajemo da su Romi najugroženiji i najviše diskriminisan narod u Crnoj Gori. Međutim, Crna Gora je još 2005. godine usvojila plan, a 2007. godine strategiju kako bi se položaj Roma popravio", kazao je Numanović i naglasio da je položaj ove grupacije generalno na nezadovoljavajućem nivou na teritoriji Evrope, prenijela je Anadolija.

Odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, gdje se ukazalo na kršenje prava ove populacije, kazao je on, nijesu dovele do boljeg položaja Roma u Evropi.

Predstavnik Foruma evropskih Roma i putnika Rudko Kavezinski naglasio je kako je trećina Evrope okrenuta protiv Roma.

"Kako su se ljudi nekad ophodili prema Jevrejima, tako se danas ophode prema Romima i romskoj populaciji", kazao je Kavezinski.

Istraživanje koje je u decembru 2013. godine urađeno u Crnoj Gori, pokazalo je da je nivo etničkog distanciranja u odnosu na pripadnike romske populacije zabrinjavajući. Tada je posebno naglašeno da gotovo svaki drugi građanin Crne Gore iskazuje visoku distancu u odnosu na Rome i da su oni posebno ugrožena skupina, te da se u svim oblastima društvenog života nalaze na marginama.

Oni su, naprosto, u velikoj mjeri nepoželjni za pripadnike svih etničkih skupina, dok s druge strane postoji veliki broj projekata i ulaganja koja su usmjerena na integraciju romske zajednice u crnogorsko društvo na ravnopravnoj osnovi. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније