Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 01. 2014. 14:15   >>  14:22 2

KRAĐA STRUJE

CEAK: Kriva Vlada, ne Potrubač

Bivši finansijski direktora KAP-a Dmitrij Potrubač žrtva je političkog progona crnogorskih vlasti, poručuju iz Centralno-evropska aluminijska kompanija. U CEAK-u naglašavaju, da puna odgovornost za nesankcionisanu potrošnju električne energije iz evropske interkonekcije, za šta je osumnjičen Dmitrij Potrubač, leži isključivo na Vladi Crne Gore.

 

Potrubača, je kako navode, na osnovu apsurdnih sumnji da je "počinio krađu električne energije iz evropske interkonekcije", prinudno zadržan u Podgorici više od šest mjeseci.

"Političko suđenje Dmitriju Potrubaču nema veze sa pravosuđem i zakonodavstvom Crne Gore, očigledno pokazuje zavisnost rada tužilaštva od visokih funkcionera zemlje i očito je dio plana nezakonitog preuzimanja kontrole nad najvećim preduzećem Crne Gore u cilju njegove kasnije preprodaje", poručuju iz CEAK-a.

Naglašavaju da u trenutku hapšenja Dmitrija Potrubača u julu 2013. nije bio predočen nijedan dokaz na osnovu kojeg bi tužilaštvo moglo formirati kazneni predmet. U šest proteklih mjeseci istražni organi, kako navode u CEAK-u, takođe nijesu predočili nijedan dokaz ili pak nekakvo obilježje krivice Dmitrija Potrubača.

"Istraga je dobila sva dokumenta i materijale, koji su očigledno pokazali apsurdnost sumnji na osnovu kojih je Dmitrij Potrubač bio uhapšen. Tako, u svojstvu finansijskog direktora KAP-a Dmitrij Potrubač nije bio odgovoran za donošenje odluke o planskoj konzervaciji proizvodnih pogona fabrike i za donošenje odluke o sklapanju ugovora za isporuku struje. Donošenje takvih odluka je spadalo u nadliježnost Odboru Direktora KAP-a, što potvrđuje statut i osnivačka akta KAP", poručiju iz CEAK-a.

Kao što je utvrdila istraga, tvrde u CEAK-u, Uprava fabrike je bez ikakvog ugovora za isporuku električne energije KAP-u podržala inicijativu menadžmenta da se proizvodnja obustavi, međutim ovu odluku više puta je blokirao predstavnik Vlade u Upravi Nebojša Dožić, iskoristivši pravo veta.

"De facto" upravo Vlada Crne Gore je nametnula KAP-u obavezu da troši električnu energiju bez ugovora. Osim toga, kao što je javnom tužilaštvu poznato, KAP tehnički nije bio u mogućnosti da samostalno troši struju iz evropske interkonekcije, jer na nju nije direktno priključen. Struju je iz evropske mreže preuzimao i KAP-u davao državni operater crnogorskog energetskog sistema (CGES), čije je takvo postupanje sankcionisala Vlada", poručuju iz CEAK-a.

Tvrde da je ministar ekonomije Vladimir Kavarić je više puta davao izjave lokalnim medijima da je odluku o snabdevanju KAP-a strujom donosio on lično, i ne odbija da snosi odgovornost za to.

"U toku istrage takođe se saznalo da su sve količine električne energije, koje su bile potrošene od strane KAP-a, propisno potvrđene i usaglašene od strane odgovornih predstavnika KAP-a i operatera crnogorskog sistema CGES. Dakle, KAP nije učestvovao u nezakonitom preuzimanju električne energije", saopštavaju iz ruske kompanije.

CEAK naglašava, da puna odgovornost za nesankcionisanu potrošnju električne energije iz evropske interkonekcije, za šta je osumnjičen Dmitrij Potrubač, leži isključivo na Vladi Crne Gore i državnim organima iz domena snabdevanja električnom energijom.

"Pri tome vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Veselin Vučković odbija da obustavi krivično gonjenje Dmitrija Potrubača, kojem je i dalje zabranjeno da napušta Podgoricu. Ovo se događa u toku stečajnog postupka KAP-a, pokrenutog na inicijativu Vlade Crne Gore, radi nezakonitog suspendovanja inostranog investitora CEAC. Iskoristivši sve zakonske načine za odbranu u Crnoj Gori, Dmitrij Potrubač je bio prinuđen da zbog nezakonitog postupanja crnogorskih vlasti preda žalbu Evropskom sudu za ljudska prava", zaključuje se u saopštenju CEAK-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније